Stručni rad
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja
Đuro Senčić
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Danijela Samac
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Zvonko Antunović
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Josip Novoselec
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Ivana Klarić
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Sažetak
Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od dvije skupine (A i B) crnih slavonskih svinja (hrvatska autohtona,
ugrožena pasmina), hranjenih s višom (skupina A) i nižom (skupina B) razinom sirovih proteina u krmnim smjesama, tijekom
dva razdoblja tova (14%/12% i 12%/10%). U svakoj skupini bilo je 16 svinja (8 nazimica i 8 muških kastrata).
Povećanje razine sirovih proteina u krmnim smjesama djelovalo je vrlo značajno (p<0,01) na smanjenje udjela masnog tkiva
(34,55% : 39,09%) i povećanje udjela mišićnog tkiva (47,10% : 46,11%) u svinjskim polovicama, iako ne i statistički značajno
(p>0,05). Svinjske polovice iz skupine A, u odnosu na one iz skupine B, imale su značajno (p<0,01) veći udio mesa buta (15,62%
: 14,62%). Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost
vezanja vode, boja). Meso svinja iz skupine A, u odnosu na ono iz skupine B, imalo je značajno (p<0,05) veći sadržaj sirovih
proteina (21,47% : 20,93%), vrlo značajno (p<0,01) veći sadržaj vode (70,62% : 65,70%), te manji sadržaj sirovih masti (6,89% :
12,34%), dok u pogledu sadržaja pepela (1,02% : 1,02%) nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina
svinja.
Ključne riječi
razina sirovih proteina; kvaliteta polovica; kvaliteta mesa; crna slavonska svinja
Hrčak ID:
61757
URI
Datum izdavanja:
1.1.2010.
Posjeta: 2.273 *