VRIJEDNI PRILOZI JEZIKOSLOVNE BOSNISTIKE

Ismail Palić GENITIV, PROSTOR I PROSTORNE SLIKE (LEKSIKON PRIJEDLOGA) Sarajevo; Bosansko filološko društvo, 2016. RASPRAVE IZ SINTAKSE I SEMANTIKE Sarajevo; Bosansko filološko društvo, 2015.

Autor(i)

  • Anastazija Vlastelić

Ključne riječi:

Ismail Palić, Genitiv, prostor i prostorne slike (leksikon prijedloga), Rasprave iz sintakse i semantike, genitiv, prijedlozi, pragmatika

Sažetak

O genitivu se u bosanskom (ali i crnogorskom, hrvatskom i srpskom) jeziku dosad mahom pisalo s polazišta gramatike, pa je u tom smislu knjiga Genitiv, prostor i prostorne slike (leksikon prijedloga) prva koja objedinjuje dosadašnje spoznaje o genitivu, i zahvaljujući suvremenim dosezima kognitivne lingvistike, daje dosad najpotpuniji opis i klasifikaciju prostornih i izvedenih (neprostornih) značenja prijedloga, s naglaskom na ona koja se odnose na genitiv. /.../ Naslov Rasprave iz sintakse i semantike, koji recenzenti prof. dr. sc. Ivo Pranjković drži jednim od „najvrjednijih i lingvistički najosmišljenijih priloga jezikoslovnoj bosnistici od devedesetih godina do danas”, a prof. dr. Lada Badurina „iznimno visokim dosegom lingvističke bosnistike”, donosi četiri rasprave sintaktičke, semantičke i pragmatičke problematike. Velika je vrijednost ove knjige Ismaila Palića, između ostaloga i u izvrsnom poznavanju suvremenih lingvističkih teorija i metodologija /.../ Obje ukratko predstavljene knjige Ismaila Palića velik su prinos, u najmanju ruku, južnoslavenskoj lingvistici. Mahom na temeljima kognitivne i funkcionalne lingvistike Palićeva se teorijska promišljanja o aktualnim (i onim starijim) izazovima u sintaksi, metodološki vrlo jasno i dosljedno pozicionirana, odlikuju jasnoćom i nedvosmislenošću izraza, ne toliko čestima u kognitivnolingvističkim raspravama.

##submission.downloads##

Objavljeno

2022-04-25

Broj časopisa

Rubrika

Prikaz