HRVATSKOGLAGOLJSKE SREDNJOVJEKOVNE VIZIJE KAO ESTETSKA TVOREVINA

Marija-Ana Dürrigl ESHATOLOŠKE VIZIJE U HRVATSKOGLAGOLJSKOJ KNJIŽEVNOSTI. POETIČKE I ŽANROVSKE ZNAČAJKE Zagreb; Hrvatska sveučilišna naklada, 2016.

Autor(i)

  • Saša Potočnjak Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet

Ključne riječi:

Marija-Ana Dürrigl, Eshatološke vizije u hrvatskoglagoljskoj književnosti. Poetičke i žanrovske značajke, medievistika, hrvatskoglagoljska književnost

Sažetak

Trajna je zaokupljenost poetičkom i žanrovskom problematikom hrvatske srednjovjekovne književnosti autorice Marije- Ane Dürrigl nakon knjige Čti razumno i lipo. Ogledi o hrvatskoglagoljskoj srednjovjekovnoj književnosti (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2007.) ovaj put rezultirala poetološko-genološkim opisom eshatoloških vizija hrvatskoglagoljske književnosti u monografskoj studiji Eshatološke vizije u hrvatskoglagoljskoj književnosti. Poetičke i žanrovske značajke (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2016.). Monografija uz Proslov i završni Dodatak sadrži četiri znanstvene studije u kojima se čitatelja upoznaje kako s korpusom hrvatskoglagoljskih vizija i njihovim žanrovskim i poetičkim odrednicama, tako i s nešto širim duhovno-misaonim izvorištima srednjovjekovnih vizija, ali i upozorava na neka otvorena i još uvijek aktualna pitanja književne medievistike.

##submission.downloads##

Objavljeno

2022-04-29

Broj časopisa

Rubrika

Prikaz