Umjetna inteligencija – cilj, način ili sredstvo strateškog natjecanja?

Autor(i)

Ključne riječi:

umjetna inteligencija, strateško natjecanje

Sažetak

Dostignuti i očekivani tehnološki pomaci u umjetnoj inteligenciji (UI) postali su izvor napretka, ali i geopolitičkog natjecanja te straha od njezine potencijalno neetične uporabe. Osim toga, uloga umjetne inteligencije postala je sve istaknutija i u međunarodnoj politici, što se može uočiti po značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj te tehnologije i ulozi koju ciljevi povezani s njom imaju ili mogu imati u strategijama država. Nameće se stoga pitanje je li razvoj i implementacija umjetne inteligencije cilj, način ili sredstvo strateškog natjecanja.

U članku se daje pregled motivacijskih čimbenika i ambicija te mjera koje SAD, Rusija i Kina poduzimaju u razvoju umjetne inteligencije, u kontekstu zauzimanja liderskih pozicija. Također se raspravlja o prilikama i rizicima povezanim s proliferacijom UI tehnologije u međunarodnoj politici. Procjenjuje se uloga koju ova tehnologija može imati u autoritarnim sustavima i liberalnoj demokraciji. Također, procjenjuje se utjecaj ove tehnologije na globalnu ravnotežu snaga i sposobnosti ratovanja. U zaključku, konstatira se da globalno natjecanje u razvoju i implementaciji umjetne inteligencije daje ovoj tehnologiji istodobno ulogu i cilja i načina i sredstva.

Biografija autora

Dražen Smiljanić, Centar za obrambene i strateške studije, HVU"Dr.Franjo Tuđman" Zagreb

Brigadir dr. sc. DRAŽEN SMILJANIĆ (e-mail: smiljanic.drazen@gmail.com) ravnatelj je Centra za obrambene i strateške studije i predavač na studijskim programima na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.
Njegove istraživačke aktivnosti usmjerene su na ključne aspekte nacionalne sigurnosti i obrane, uključujući razvoj strategija i koncepata, strateško planiranje, strateško predviđanje, ekonomiku obrane i razvoj vodstva.

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-07-11

Broj časopisa

Rubrika

Pregledni znanstveni rad