Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Funkcionalna hrana obogaćena mikroalgom Nannochloropsis oculata, bogatom ω-3 masnim kiselinama

Srinivasan Babuskin ; Centre for Biotechnology, A.C. Tech., Anna University, Chennai-25, India
Kesavan Radha Krishnan ; Centre for Biotechnology, A.C. Tech., Anna University, Chennai-25, India
Packirisamy Azhagu Saravana Babu ; Centre for Biotechnology, A.C. Tech., Anna University, Chennai-25, India
Meenatchisundaram Sivarajan ; Chemical Engineering Division, Central Leather Research Institute, Chennai-20, India
Muthusamy Sukumar ; Centre for Biotechnology, A.C. Tech., Anna University, Chennai-25, India


Puni tekst: hrvatski pdf 42 Kb

str. 292-299

preuzimanja: 314

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 154 Kb

str. 292-299

preuzimanja: 2.465

citiraj


Sažetak

Sve je veća potražnja za funkcionalnom hranom obogaćenom ω-3 masnim kiselinama, zbog njezinog pozitivnog učinka na zdravlje, kao npr. smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa II, artritisa, očnih bolesti, itd. Svrha je ovoga rada bila razviti funkcionalne proizvode, i to kekse i tjesteninu, obogaćene ω-3 masnim kiselinama. Za to je upotrijebljena mikroalga Nannochloropsis oculata, koja osim velike hranjive vrijednosti ima relativno visoku stopu rasta, velik udjel lipida, te je otporna na miješanje i kontaminaciju. Procijenjen je utjecaj dodatka biomase mikroalge N. oculata na boju, čvrstoću, sastav masnih kiselina i senzorska svojstva keksa i tjestenine. Vrijednosti su boje bile stabilne i nakon dva mjeseca skladištenja, a čvrstoća se povećavala s povećanjem udjela biomase mikroalge. Udjel je ω-3 polinezasićenih masnih kiselina, tzv. PUFA (eikosapentaenoične (EPA) i dokosaheksaenoične
(DHA) kiseline) bio 98 mg u 100 g keksa, te 63 mg u 100 g tjestenine, obogaćenih s 1 % biomase mikroalge N. oculata. Senzorska je analiza potvrdila prihatljivost keksa i tjestenine obogaćenih s 2 ili 3 % biomase mikroalge. Istraživanje je potvrdilo da keksi i tjestenina obogaćeni biomasom mikroalge Nannochloropsis oculata mogu biti dobar izvor ω-3 masnih kiselina.

Ključne riječi

morske mikroalge; sastojci hrane; Nannochloropsis oculata; polinezasićene masne kiseline (PUFA); profil masnih kiselina

Hrčak ID:

126174

URI

https://hrcak.srce.hr/126174

Datum izdavanja:

15.9.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.348 *