Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.2.1
Značaj upotrebe kuhinjske soli
Liza Curman
Vesna Dobranić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš
orcid.org/0000-0003-1388-2404
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a
konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos
kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos
soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno
funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je
preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.
Ključne riječi
Hrčak ID:
219814
URI
Datum izdavanja:
29.4.2019.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 4.883 *