Pregledni rad
https://doi.org/10.15255/KUI.2022.051
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina
Živko Skračić
orcid.org/0000-0002-6468-606X
; Srednja škola “Braća Radić”, Put poljoprivrednika bb, HR-21 217 Kaštel Štafilić, Hrvatska
Ivica Ljubenkov
orcid.org/0000-0002-8947-3255
; Odjel za kemiju, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 33, HR-21 000 Split, Hrvatska
Nina Mimica
; Zavod za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 35, HR-21 000 Split, Hrvatska
Ivana Generalić Mekinić
orcid.org/0000-0003-1701-871X
; Zavod za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 35, HR-21 000 Split, Hrvatska
Sažetak
Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostvaruje se višestruka korist; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.
Ključne riječi
iskorištavanje; otpad; komina grožđa; peteljke; talozi
Hrčak ID:
295663
URI
Datum izdavanja:
14.3.2023.
Posjeta: 1.132 *