Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.051

Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina

Živko Skračić orcid id orcid.org/0000-0002-6468-606X ; Srednja škola “Braća Radić”, Put poljoprivrednika bb, HR-21 217 Kaštel Štafilić, Hrvatska
Ivica Ljubenkov orcid id orcid.org/0000-0002-8947-3255 ; Odjel za kemiju, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 33, HR-21 000 Split, Hrvatska
Nina Mimica ; Zavod za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 35, HR-21 000 Split, Hrvatska
Ivana Generalić Mekinić orcid id orcid.org/0000-0003-1701-871X ; Zavod za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 35, HR-21 000 Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 247-255

preuzimanja: 250

citiraj


Sažetak

Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostvaruje se višestruka korist; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.

Ključne riječi

iskorištavanje; otpad; komina grožđa; peteljke; talozi

Hrčak ID:

295663

URI

https://hrcak.srce.hr/295663

Datum izdavanja:

14.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 474 *