Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.25.3.2
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda
Mario Ščetar
orcid.org/0000-0002-4684-4781
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mia Kurek
orcid.org/0000-0001-9580-0518
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Domagoj Gabrić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić
orcid.org/0000-0003-1501-8812
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 257 Kb
str. 229-236
preuzimanja: 286
citiraj
APA 6th Edition
Ščetar, M., Kurek, M., Gabrić, D. i Galić, K. (2023). Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25. (3.), 229-236. https://doi.org/10.31727/m.25.3.2
MLA 8th Edition
Ščetar, Mario, et al. "Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 25., br. 3., 2023, str. 229-236. https://doi.org/10.31727/m.25.3.2. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Ščetar, Mario, Mia Kurek, Domagoj Gabrić i Kata Galić. "Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 25., br. 3. (2023): 229-236. https://doi.org/10.31727/m.25.3.2
Harvard
Ščetar, M., et al. (2023). 'Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 25.(3.), str. 229-236. https://doi.org/10.31727/m.25.3.2
Vancouver
Ščetar M, Kurek M, Gabrić D, Galić K. Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2023 [pristupljeno 22.12.2024.];25.(3.):229-236. https://doi.org/10.31727/m.25.3.2
IEEE
M. Ščetar, M. Kurek, D. Gabrić i K. Galić, "Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.25., br. 3., str. 229-236, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.25.3.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Nanotehnologija kao novi aspekt znanosti kojim se modificira fizikalna, kemijska i biološka svojstva hrane što dovodi do novih primjena u prehrambenoj industriji obrade mesa i ribe. Održavajući korak s drugim industrijama, mesna i industrija prerade ribe je usvojila novu tehnologiju u nizu primjena za poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Potencijalne primjene uključuju poboljšanje teksture, okusa, proizvodnju proizvoda s niskim udjelom masnoće i soli, poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, poboljšane tehnike pakiranja i bolji sustav detekcije patogena. Budući da je zakonska regulativa vezana za nanomaterijale još uvijek u potpunosti nedorečena, kod ovog načina pakiranja izuzetno je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog razloga zdavstvene ispravnosti pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. S ekonomskog gledišta, korištenje nanotematerijala za pakiranje vrlo vjerojatno će biti skuplje te će stoga njihov odabir u odnosu na druge materijale morati pokazati značajniju funkcionalnost te time opravdavati nastale troškove.
Ključne riječi
nanotehnologija; pakiranje; riblji i mesni proizvodi
Hrčak ID:
303422
URI
https://hrcak.srce.hr/303422
Datum izdavanja:
14.5.2023.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
španjolski
talijanski
Posjeta: 1.270
*