Professional paper
Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca
Davor Šimić
Branimir Mioković
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Heinzelova 55, Zagreb
Full text: croatian pdf 306 Kb
page 292-296
downloads: 3.906
cite
APA 6th Edition
Šimić, D. & Mioković, B. (2008). Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 292-296. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/index.php/35576
MLA 8th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 292-296. https://hrcak.srce.hr/index.php/35576. Accessed 19 May 2024.
Chicago 17th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 292-296. https://hrcak.srce.hr/index.php/35576
Harvard
Šimić, D., and Mioković, B. (2008). 'Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 292-296. Available at: https://hrcak.srce.hr/index.php/35576 (Accessed 19 May 2024)
Vancouver
Šimić D, Mioković B. Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2024 May 19];X(4):292-296. Available from: https://hrcak.srce.hr/index.php/35576
IEEE
D. Šimić and B. Mioković, "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 292-296, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/index.php/35576. [Accessed: 19 May 2024]
Full text: english pdf 306 Kb
page 318-322
downloads: 576
cite
APA 6th Edition
Šimić, D. & Mioković, B. (2008). Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 292-296. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/index.php/35576
MLA 8th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, no. 4, 2008, pp. 292-296. https://hrcak.srce.hr/index.php/35576. Accessed 19 May 2024.
Chicago 17th Edition
Šimić, Davor and Branimir Mioković. "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, no. 4 (2008): 292-296. https://hrcak.srce.hr/index.php/35576
Harvard
Šimić, D., and Mioković, B. (2008). 'Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), pp. 292-296. Available at: https://hrcak.srce.hr/index.php/35576 (Accessed 19 May 2024)
Vancouver
Šimić D, Mioković B. Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [cited 2024 May 19];X(4):292-296. Available from: https://hrcak.srce.hr/index.php/35576
IEEE
D. Šimić and B. Mioković, "Prilog poznavanju suhih kobasica od konjskog mesa (“Piketa”) iz okolice Pakraca", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, no. 4, pp. 292-296, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/index.php/35576. [Accessed: 19 May 2024]
Abstract
Upotreba konjskog mesa u našoj zemlji nije uvriježena, iako je konjsko meso po svom kemijskom sastavu vrlo pogodno za prehranu. Posebice se ističe mala količina kolesterola, što ga čini iznimno pogodnim u dijetalnoj prehrani. U Hrvatskoj postoji tradicija proizvodnje proizvoda od konjskog mesa stara više od 100 godina. U selima oko Pakraca tu tradiciju je sa sobom iz pradomovine donijela
i očuvala talijanska nacionalna manjina. Oni u domaćoj radinosti proizvode trajan proizvod, kobasicu od konjskog mesa.
U ovom radu je opisan proces proizvodnje kobasica od konjskog mesa u seoskim domaćistvima. Izneseni su rezultati organoleptičke, kemijske i bakteriološke pretrage kobasica koje su potjecali iz 5 domaćinstava koje tradicionalno proizvode kobaisce.
Keywords
kobasica od konjskog mesa; organoleptička; kemijska i bakteriološka pretraga
Hrčak ID:
35576
URI
https://hrcak.srce.hr/35576
Publication date:
1.9.2008.
Article data in other languages:
english
german
italian
Visits: 5.730
*