Skip to the main content

Original scientific paper

Optimiranje proizvodnje amilaze i proteaze iz plijesni Aspergillus awamori u jednom bioreaktoru primjenom EVOP faktorijalnog plana

Sangeeta Negi ; Agriculture and Food Engineering Department, Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, IIT Kharagpur, West Bengal 721302, India
Rintu Banerjee ; Agriculture and Food Engineering Department, Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, IIT Kharagpur, West Bengal 721302, India


Full text: croatian pdf 28 Kb

page 257-261

downloads: 235

cite

Full text: english pdf 112 Kb

page 257-261

downloads: 1.384

cite


Abstract

Ispitana je metoda primjene razvojnih operacija (EVOP) faktorijalnog plana za ekonomičnu proizvodnju optimalne količine amilaze i proteaze u jednom bioreaktoru modificiranim postupkom uzgoja na čvrstoj podlozi. Maksimalni prinos amilaze i proteaze postignut je uzgojem na podlozi od pšenicnih posija s pomoću vrlo uspješnog, lokalno izoliranog soja plijesni Aspergillus awamori Nakazawa MTCC 6652. Soj je prethodno induciran kako bi se potaknula sposobnost istodobne proizvodnje maksimalne količine oba enzima u jednom bioreaktoru. Najveci prinosi postignuti su pri 37 °C, i to 9420,6 U/g amilaze i 1930 U/g proteaze. Primjenom EVOP metode određeni su optimalni pH=4 i relativna vlažnost od 85 %.

Keywords

Hrčak ID:

109888

URI

https://hrcak.srce.hr/109888

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.360 *