Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje proizvodnje amilaze i proteaze iz plijesni Aspergillus awamori u jednom bioreaktoru primjenom EVOP faktorijalnog plana

Sangeeta Negi ; Agriculture and Food Engineering Department, Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, IIT Kharagpur, West Bengal 721302, India
Rintu Banerjee ; Agriculture and Food Engineering Department, Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, IIT Kharagpur, West Bengal 721302, India


Puni tekst: hrvatski pdf 28 Kb

str. 257-261

preuzimanja: 235

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 112 Kb

str. 257-261

preuzimanja: 1.384

citiraj


Sažetak

Ispitana je metoda primjene razvojnih operacija (EVOP) faktorijalnog plana za ekonomičnu proizvodnju optimalne količine amilaze i proteaze u jednom bioreaktoru modificiranim postupkom uzgoja na čvrstoj podlozi. Maksimalni prinos amilaze i proteaze postignut je uzgojem na podlozi od pšenicnih posija s pomoću vrlo uspješnog, lokalno izoliranog soja plijesni Aspergillus awamori Nakazawa MTCC 6652. Soj je prethodno induciran kako bi se potaknula sposobnost istodobne proizvodnje maksimalne količine oba enzima u jednom bioreaktoru. Najveci prinosi postignuti su pri 37 °C, i to 9420,6 U/g amilaze i 1930 U/g proteaze. Primjenom EVOP metode određeni su optimalni pH=4 i relativna vlažnost od 85 %.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109888

URI

https://hrcak.srce.hr/109888

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.360 *