Review article
Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija
Ilija Djekić
orcid.org/0000-0002-8132-8299
; Odjel za upravljanje sigurnošću i kakvoćom prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević
orcid.org/0000-0002-1611-2264
; Odjel za prehrambenu tehnologiju namirnica životinjskog podrijetla, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Abstract
Ovaj rad daje pregled postojećih metodologija koje se primjenjuju za procjenu lanca mesa. Ovisno o ulozi proizvođača u samom lancu,
vrsti procjene i kriterijima ocjenjivanja, autori su analizirali različite sustave i postupke usmjerene poboljšanju sigurnosti hrane i značajki
kvalitete u proizvodnji mesa.
Uloga pojedine tvrtke mesne industrije u lancu mesa utječe na provođenje očekivanih kriterija za sigurnost i/ili kvalitetu hrane. Autori su identificirali razne međunarodne norme koje se odnose na navedene zahtjeve i procijenili ih primjenom akreditiranih i neakreditiranih programa. Ovisno o vrsti audita (prve, druge i treće strane), autori su istraživali glavne sudionike i njihovu ulogu u procesu procjene. Naposljetku, autori su analizirali zakonske zahtjeve i metodologiju za procjenu pravne usklađenosti, koji se odnose na sigurnost mesnih proizvoda.
Keywords
sigurnost hrane; kvaliteta; procjena; kriteriji; meso
Hrčak ID:
149289
URI
Publication date:
1.6.2015.
english german italian spanish
Visits: 3.497 *