Professional paper
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji definiranih zahtjevom sustava FSSC 22000
Doc. Natalija Uršulin-Trstenjak
orcid.org/0000-0003-2704-8090
; Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Varaždin, 104. brigade 3, Varaždin
Davor Levanić, dipl.inf.
orcid.org/0000-0003-1940-848X
; Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Varaždin, 104. brigade 3, Varaždin
Mr. spec. Saša Šušnić
; ŠUŠNIĆ d.o.o. za poslovno savjetovanje, Franje Čandeka 46/3, Rijeka
Mr. sc. Vesna Šušnić
; Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Krešimirova 52a, Rijeka
Abstract
Sustav upravljanja sigurnošću hranom i kvalitetom procesa i proizvoda – FSSC sustav prihvaćen je od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (Global Food Safety Initiative - GFSI). Objedinjuje zahtjeve norme ISO 22000:2005 Sustavi upravljanja sigurnošću hrane (Zahtjevi za svaku organizaciju u lancu hrane) i norme ISO/TS 22002-1:2009 Preduvjetni programi za sigurnost hrane. Nedovoljno definirani zahtjevi preduvjetnih programa u normi ISO 22000:2005 u potpunosti su kompenzirani učinkovitošću putem sustava FSSC 22000. Time dolazi do suradnje dobavljača/ proizvođača s vodećim međunarodnim trgovačkim lancima.
Rad prikazuje iskustvo hrvatske tvrtke. Djelatnost obuhvaća klanje životinja i preradu mesa. Bazne sirovine su većim dijelom podrijetlom s farmi sestrinskih tvrtki iz Hrvatske, a manji dio iz uvoza. Program za praćenje poslovanja u potpunosti je kompjuteriziran. HACCP sustav u objektu implementiran je od 2005., dok je FSSC certificiran od strane akreditirane tvrtke 2013. godine. Težište nadzora je na operativnim preduvjetnim programima i kritičnim kontrolnim točkama, pripremljenosti i odgovornosti u hitnim situacijama kao i na trendovima u rezultatima audita i upravljanja nesukladnostima.
Rezultat primjene FSSC 22000 vidljiv je u poboljšanju kvalitete i sigurnosti hrane uz istodobnu integraciju s drugim sustavima upravljanja i smanjenje operativnih troškova poslovanja. Sustav prezentira ispunjavanje i trajno poboljšavanje regulatornih zahtjeva i zahtjeva kupaca i potrošača.
Keywords
FSSC 22000; ISO 22000:2005; GFSI, ISO/TS 22002-1:2009; mesna industrija
Hrčak ID:
162710
URI
Publication date:
31.8.2016.
english german italian spanish
Visits: 3.292 *