Professional paper
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje
Vlatka Petravić - Tominac
orcid.org/0000-0002-0680-5702
; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Mateja Belošević
; Hospira Zagreb d.o.o.
Damir Oros
; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Vesna Zechner - Krpan
; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Mara Banović
; Faculty od Food Technology and Biotechnology
Abstract
Analizirano je pet vina Škrlet proizvedenih od istoimene autohtone sorte grožđa u Volodersko-Ivanićgradskom vinogorju (podregija Moslavina) i Petrinjskom vinogorju (podregija Pokuplje). Primjenom standardnih metoda analize određene su koncentracije reducirajućih šećera, ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ekstrakta te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Volumni udio etanola određen je primjenom dviju metoda - tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) i plinskom kromatografijom (GC). Za određivanje udjela jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola primijenjena je HPLC metoda. Većina uzoraka zadovoljila je Pravilnikom propisane kriterije za kvalitetna vina, dok je jedan odstupao s obzirom na koncentracije glicerola i ukupnih kiselina.
Keywords
autohtona sorta grožđa; Moslavina; Pokuplje; Škrlet
Hrčak ID:
166825
URI
Publication date:
1.7.2016.
Visits: 1.969 *