hrcak mascot   Srce   HID

Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, Vol. 11 No. 1-2, 2016.

Stručni rad

Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje

Vlatka Petravić - Tominac   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mateja Belošević ; Hospira Zagreb d.o.o.
Damir Oros ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Vesna Zechner - Krpan ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mara Banović ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 85-90 preuzimanja: 255* citiraj
APA 6th Edition
Petravić - Tominac, V., Belošević, M., Oros, D., Zechner - Krpan, V. i Banović, M. (2016). Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (1-2), 85-90. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/166825
MLA 8th Edition
Petravić - Tominac, Vlatka, et al. "Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 11, br. 1-2, 2016, str. 85-90. https://hrcak.srce.hr/166825. Citirano 20.05.2019.
Chicago 17th Edition
Petravić - Tominac, Vlatka, Mateja Belošević, Damir Oros, Vesna Zechner - Krpan i Mara Banović. "Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 11, br. 1-2 (2016): 85-90. https://hrcak.srce.hr/166825
Harvard
Petravić - Tominac, V., et al. (2016). 'Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11(1-2), str. 85-90. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/166825 (Datum pristupa: 20.05.2019.)
Vancouver
Petravić - Tominac V, Belošević M, Oros D, Zechner - Krpan V, Banović M. Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2016 [pristupljeno 20.05.2019.];11(1-2):85-90. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166825
IEEE
V. Petravić - Tominac, M. Belošević, D. Oros, V. Zechner - Krpan i M. Banović, "Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.11, br. 1-2, str. 85-90, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166825. [Citirano: 20.05.2019.]

Sažetak
Analizirano je pet vina Škrlet proizvedenih od istoimene autohtone sorte grožđa u Volodersko-Ivanićgradskom vinogorju (podregija Moslavina) i Petrinjskom vinogorju (podregija Pokuplje). Primjenom standardnih metoda analize određene su koncentracije reducirajućih šećera, ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ekstrakta te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Volumni udio etanola određen je primjenom dviju metoda - tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) i plinskom kromatografijom (GC). Za određivanje udjela jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola primijenjena je HPLC metoda. Većina uzoraka zadovoljila je Pravilnikom propisane kriterije za kvalitetna vina, dok je jedan odstupao s obzirom na koncentracije glicerola i ukupnih kiselina.

Ključne riječi
autohtona sorta grožđa; Moslavina; Pokuplje; Škrlet

Hrčak ID: 166825

URI
https://hrcak.srce.hr/166825

Posjeta: 396 *