Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2019.020

Utjecaj komine masline na okoliš

Dajana Kučić Grgić orcid id orcid.org/0000-0001-8427-6482 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Matea Gavran orcid id orcid.org/0000-0003-0425-1985 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Kristina Miškić ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Ana Škunca ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Vesna Ocelić Bulatović orcid id orcid.org/0000-0002-1604-090X ; Faculty of Metallurgy, University of Zagreb, Aleja narodnih heroja 3, 44000, Sisak, Croatia


Full text: croatian pdf 646 Kb

page 153-162

downloads: 2.214

cite


Abstract

Komina masline kao ostatna materija u prehrambenoj industriji ne ubraja se u opasni otpad ili otpad općenito. To je potencijalni problem zbog njezinih određenih komponenata koje negativno utječu na ekosustav, a osobito na vodene organizme i biljke. Uslijed neadekvatnog odlaganja, spojevi komine bivaju isprani i procjeđivanjem dospijevaju u tla i podzemne vode gdje uzrokuju onečišćenja. Tema privlači dodatan interes zbog potencijala iskorištavanja komine masline u raznorazne svrhe, te je predmet mnogih znanstvenih istraživanja današnjice.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

komina masline; otpad; toksičnost; sirovina

Hrčak ID:

235870

URI

https://hrcak.srce.hr/235870

Publication date:

19.3.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 3.017 *