Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15255/KUI.2019.020

Utjecaj komine masline na okoliš

Dajana Kučić Grgić orcid id orcid.org/0000-0001-8427-6482 ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Marulićev trg 19, 10 000 Zagreb
Matea Gavran orcid id orcid.org/0000-0003-0425-1985 ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Marulićev trg 19, 10 000 Zagreb
Kristina Miškić ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Marulićev trg 19, 10 000 Zagreb
Ana Škunca ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Marulićev trg 19, 10 000 Zagreb
Vesna Ocelić Bulatović orcid id orcid.org/0000-0002-1604-090X ; Metalurški fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Aleja narodnih heroja 3, 44 000, Sisak, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 646 Kb

str. 153-162

preuzimanja: 2.696

citiraj


Sažetak

Komina masline kao ostatna materija u prehrambenoj industriji ne ubraja se u opasni otpad ili otpad općenito. To je potencijalni problem zbog njezinih određenih komponenata koje negativno utječu na ekosustav, a osobito na vodene organizme i biljke. Uslijed neadekvatnog odlaganja, spojevi komine bivaju isprani i procjeđivanjem dospijevaju u tla i podzemne vode gdje uzrokuju onečišćenja. Tema privlači dodatan interes zbog potencijala iskorištavanja komine masline u raznorazne svrhe, te je predmet mnogih znanstvenih istraživanja današnjice.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

komina masline; otpad; toksičnost; sirovina

Hrčak ID:

235870

URI

https://hrcak.srce.hr/235870

Datum izdavanja:

19.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.921 *