Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.24.3.2

Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina

Enida Članjak-Kudra ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Neira Fazlović ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina


Full text: croatian pdf 562 Kb

page 271-280

downloads: 491

cite

Download JATS file


Abstract

Entomofagija (konzumiranje kukaca) rijetko se prakticira u zapadnim zemljama, ali ova praksa je i dalje raširena u ostatku svijeta. Najčešće se konzumiraju kornjaši (Coleoptera), gusjenice (Lepidoptera), pčele, ose i mravi (Hymenoptera) i skakavci i cvrčci (Orthoptera), ali se više od 1400 vrsta kukaca smatra jestivim. Kukci predstavljaju dobar izvor većine hranjivih tvari potrebnih za ljudsku ishranu, iako sastav varira u odnosu na vrstu i razvojni stadij kukca. Kukci spadaju u skupinu „mini-stoke“, te je njihov uzgoj jednostavan, brz i efikasniji u odnosu na uzgoj drugih vrsta životinja. Potencijal za dalji razvoj ove proizvodnje hrane je velik, a modeli uzgoja nekih vrsta su već razvijeni. Kukci se mogu konzumirati na više načina, bilo kao cijeli ili prerađeni ili kao posebno pripremljene delikatese i predstavljaju važan izvor hranjivih tvari u mnogim dijelovima svijeta. Pripadaju skupini „nove hrane“, a na nivou cijele Europske unije dopušten je uzgoj i konzumiranje samo ličinki Tenebrio molitor (veliki brašnar), iako neke zemlje dopuštaju i uzgoj drugih vrsta.

Keywords

Entomofagija; kukci kao hrana; nova hrana

Hrčak ID:

279287

URI

https://hrcak.srce.hr/279287

Publication date:

14.6.2022.

Article data in other languages: italian spanish german english

Visits: 1.783 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.