Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.073

Utjecaj skladištenja kontroliranom atmosferom na kvalitetu hrvatskih tradicionalnih sorti jabuke

Ante Lončarić orcid id orcid.org/0000-0002-3573-8107 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Ana-Marija Gotal Skoko ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Ivana Flanjak orcid id orcid.org/0000-0003-4545-4228 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Antun Jozinović orcid id orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Ivana Tomac ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Marin Mihaljević Žulj ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Goran Fruk ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Martina Skendrović Babojelić orcid id orcid.org/0000-0002-8929-1216 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Bojan Šarkanj ; University North, Department of Food Technology, Trg dr. Žarka Dolinara 1, 48 000 Koprivnica, Croatia
Tihomir Kovač orcid id orcid.org/0000-0003-3222-4722 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 327 Kb

page 317-322

downloads: 79

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj skladištenja kontroliranom atmosferom na 2 °C tijekom 180 dana na polifenolni profil, sadržaj vode, ukupne kiseline, reducirajuće i ukupne šećere, antioksidacijsku aktivnost i aktivnost polifenol oksidaze triju hrvatskih tradicionalnih sorti jabuke (´Kanadska Reneta’, ‘Ilzer Rosenapfel’, ‘Wagener’). Uočena je značajna varijacija u profilu polifenola ispitivanih sorti jabuke. Najzastupljeniji polifenoli kod svih sorti jabuke bili su procijanidin B2, zatim klorogenska kiselina, epigalokatehin, epikatehin i floridzin. Nakon skladištenja sadržaj procijanidina B2 i klorogenske kiseline bio je veći, dok je sadržaj epigalokatehina nakon skladištenja bio manji kod svih ispitivanih sorti jabuke. Sadržaj vode prije skladištenja kretao se između 79,17 i 80,76 %, a nakon skladištenja između 75,62 i 78,56 %. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja ukupnih kiselina, aktivnosti polifenol oksidaze i udjela flavonoida, dok je sadržaj ukupnih šećera bio veći nakon skladištenja. Štoviše, sorta ‘Kanadska Reneta’ nakon skladištenja imala je najveću antioksidacijsku aktivnost mjerenu ABTS i DPPH metodom, 1,65 odnosno 0,70 mmol trolox/kg–1. Uočena je značajna varijacija u polifenolnom profilu ispitivanih sorti jabuke. Najzastupljeniji polifenoli kod svih sorti jabuke bili su procijanidin B2, zatim klorogenska kiselina, epigalokatehin, epikatehin i floridzin. Nakon skladištenja sadržaj procijanidina B2 i klorogenske kiseline bio je veći, dok je sadržaj epigalokatehina nakon skladištenja bio niži kod svih ispitivanih sorti jabuke. Sveukupno se može zaključiti da su ispitivane sorte jabuka nakon skladištenja sačuvale najveći dio antioksidativnih i funkcionalnih svojstava.

Keywords

Kanadska Reneta; Ilzer Rosenapfel; Wagener; polifenolni profil; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

301959

URI

https://hrcak.srce.hr/301959

Publication date:

17.5.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 296 *