Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.31727/m.27.2.2

Od otpada do sirovine – znanstvena dostignuća predstavljena na dva međunarodna renomirana kongresa

Mia Kurek orcid id orcid.org/0000-0001-9580-0518 ; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Mario Ščetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tibor Janči orcid id orcid.org/0000-0002-4165-8015 ; Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Babić ; Laboratorij za pakiranje hrane, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 161 Kb

page 156-160

downloads: 60

cite


Abstract

Porastom ribarstva i akvakulture, oko dvije trećine ukupnog ulova ribe odbacuje se kao otpad, stvarajući velike ekonomske i ekološke izazove. Rješavanje problema zbrinjavanja i recikliranja ribljeg otpada je ključno. Potaknuti fokusom na kružno gospodarstvo, u novijim znanstvenim studijama, nedovoljno iskorišteni ili odbačeni morski resursi dodatno se valoriziraju. Dvije su osnovne smjernice: iskorištenje otpada kao sirovine za izradu novih biopolimernih materijala ili se primjenom jestivih prevlaka produžuje trajnost morskih plodova te time smanjuje količina odbačenih/pokvarenih proizvoda. U ovom kratkom pregledu, dani su primjeri novijih znanstvenih istraživanja predstavljenih na dva međunarodna kongresa održana krajem 2024. godine.

Keywords

iskorištenje riblje sirovine; jestive prevlake; trajnost proizvoda; međunarodne konferencije

Hrčak ID:

331909

URI

https://hrcak.srce.hr/331909

Publication date:

9.4.2025.

Article data in other languages: english german spanish italian

Visits: 410 *