Skip to the main content

Review article

LJUDSKI RESURSI U DJEČJIM VRTIĆIMA I ULOGA PSIHOLOGA

Joško Sindek ; Dječji vrtić "Trnoružica", Zagreb
Ksenija Benaković-Ranogajec ; Dječji vrtić "Mali princ", Zagreb


Full text: croatian pdf 110 Kb

page 47-57

downloads: 4.181

cite


Abstract

Temeljna snaga svake tvrtke nisu ni tehnička oprema, ni informatička oprema, ni funkcionalna uređenost prostora, ni vrsta proizvoda koju daje. Naime, svi ti faktori su podložni transformacijama, a može ih se i nadomjestiti i zamijeniti. Osnovna snaga svake tvrtke je ljudski potencijal. U modernim tvrtkama upravljanje ljudskim potencijalom intenzivno se razvija i širi svoje područje djelovanja. Proces promjena kreće se od reaktivnog pristupa zaposlenicima do proaktivnog zadovoljavanja potreba i motiviranja ljudskih potencijala, dakle od selekcije pri prijemu zaposlenika ka razvoju postojećeg ljudskog potencijala.
Koje poslove i zadatke vezane uz odabir i razvoj ljudskih resursa psiholozi u dječjim vrtićima u kojoj mjeri i s kojim utjecajem trenutno obavljaju, a koji su im potencijali i perspektive, pokušalo se istražiti kod stručnih suradnika – psihologa u dječjim vrtićima Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.
Premda rezultati ukazuju da je trenutačni utjecaj psihologa na kadrovsku problematiku relativno skroman, perspektive korištenja stručnih spoznaja psihologa za kreiranje kadrova koji osiguravaju sigurno i poticajno okruženje za dijete u dječjem vrtiću su velike.

Keywords

ljudski resursi; dječji vrtić; okruženje; psiholog; zadaće; perspektive

Hrčak ID:

32750

URI

https://hrcak.srce.hr/32750

Publication date:

20.12.2008.

Article data in other languages: english italian

Visits: 7.053 *