Skip to the main content

Short communication, Note

Pretvorba fenolnih spojeva u in vitro modelu koji simulira ljudski probavni trakt

Tomasz Tarko ; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Aleksandra Duda-Chodak ; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Paweł Sroka ; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Paweł Satora ; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Jolanta Michalik ; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland


Full text: english pdf 146 Kb

page 456-463

downloads: 1.972

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila odrediti antioksidativna svojstva polifenolnih spojeva iz voća prije i nakon njihove pretvorbe tijekom probave. Ispitivanje je provedeno in vitro na nizu membrana za dijalizu koje su simulirale ljudski probavni trakt. U pokusu su upotrijebljene jabuke sorte Šampion, Malinowka i Zlatni delišes; crnoplodna aronija; banana; sorta plave šljive Wegierka zwykla; dinja, te kruška sorte Lukasowka. Utvrđeno je da spojevi dobiveni simuliranom probavom aronija, krušaka i banana imaju manju antioksidativnu sposobnost od svježega voća. Međutim, simuliranom probavom jabuka i šljiva dobiveni su sasvim suprotni rezultati. Svi dobiveni dijalizati imali su manji udjel ukupnih polifenola u usporedbi sa svježim voćem. Ustanovljeno je da je došlo do hidrolize polifenola, osobito glikozida kvercetina i cijanidina. Fenolne su kiseline i cijanidin slabo apsorbirani, dok je apsorpcija katehina i kvercetina u modelu tankoga crijeva bila jako uspješna.

Keywords

fenolni spojevi; voće; probava in vitro; membrane za dijalizu; antioksidativna aktivnost

Hrčak ID:

43906

URI

https://hrcak.srce.hr/43906

Publication date:

27.11.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 3.389 *