Kratko priopćenje
Pretvorba fenolnih spojeva u in vitro modelu koji simulira ljudski probavni trakt
Tomasz Tarko
; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Aleksandra Duda-Chodak
; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Paweł Sroka
; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Paweł Satora
; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Jolanta Michalik
; Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, Food Technology Institute, University of Agriculture in Krakow, ul. Balicka 122, PL-30-149 Krakow, Poland
Sažetak
Svrha je ovoga rada bila odrediti antioksidativna svojstva polifenolnih spojeva iz voća prije i nakon njihove pretvorbe tijekom probave. Ispitivanje je provedeno in vitro na nizu membrana za dijalizu koje su simulirale ljudski probavni trakt. U pokusu su upotrijebljene jabuke sorte Šampion, Malinowka i Zlatni delišes; crnoplodna aronija; banana; sorta plave šljive Wegierka zwykla; dinja, te kruška sorte Lukasowka. Utvrđeno je da spojevi dobiveni simuliranom probavom aronija, krušaka i banana imaju manju antioksidativnu sposobnost od svježega voća. Međutim, simuliranom probavom jabuka i šljiva dobiveni su sasvim suprotni rezultati. Svi dobiveni dijalizati imali su manji udjel ukupnih polifenola u usporedbi sa svježim voćem. Ustanovljeno je da je došlo do hidrolize polifenola, osobito glikozida kvercetina i cijanidina. Fenolne su kiseline i cijanidin slabo apsorbirani, dok je apsorpcija katehina i kvercetina u modelu tankoga crijeva bila jako uspješna.
Ključne riječi
fenolni spojevi; voće; probava in vitro; membrane za dijalizu; antioksidativna aktivnost
Hrčak ID:
43906
URI
Datum izdavanja:
27.11.2009.
Posjeta: 3.389 *