Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE SUHIH LISTOVA ROSMARINUS OFFICINALIS I SALVIA OFFICINALIS NA IN VITRO PROBAVLJIVOST SUHE TVARI SLAME JEČMA
Fowad Akraim
orcid.org/0000-0002-7293-2419
; Faculty of Agriculture, Omar Al-Mukhtar University, Libya
Sažetak
Istraživanje je provedeno radi procjene djelovanja dodatka suhih listova biljaka Rusmarinus officinalis ili Salvia officinalis na in vitro probavljivost suhe tvari slame ječma. Uzorci slame ječma (0,5 g kontrola) ili (0,4 g slame ječma + 0,1 g suhih listova R. officinalis ili S. officinalis) inkubirani su s tekućinom iz buraga ovce 12 i 24 sata. Probavljivost suhe tvari slame ječma bila je 21,7% nakon 12 sati i 43,62% nakon 24 sata inkubacije bez dodataka. Dodatak aromatičnih biljaka nije djelovao na probavljivost suhe tvari slame ječma nakon 12 sati inkubacije (p>0,05). Probavljivost suhe tvari slame ječma smanjena je dodatkom aromatičnog bilja nakon 24 sata inkubacije; smanjenje je bilo značajno s R.officinalis (0,005). Dodatak suhih listova R.officinalis ili S.officinalis koči in vitro probavljivost suhe tvari slame ječma.
Ključne riječi
slama; R. officinalis; S. officinalis; in vitro probavljivost suhe tvari
Hrčak ID:
92960
URI
Datum izdavanja:
20.11.2012.
Posjeta: 1.544 *