Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Toplinska razgradnja ostataka streptomicina u medu tijekom skladištenja

Monica Cristina Cara ; Sanitary-Veterinary and Food Safety Directorate of Timis County, 4 Martir Caceu, RO-300585 Timişoara, Romania
Gabriela-Alina Dumitrel ; POLITEHNICA University of Timişoara, Faculty of Industrial Chemistry and Environmental Engineering, 2 Victoriei Square, RO-300006 Timişoara, Romania
Mirel Glevitzky ; '1 Decembrie 1918' University of Alba Iulia, Faculty of Sciences, 11-13 Nicolae Iorga Street, RO-510009 Alba Iulia, Romania
Carmen Mischie ; Hygiene and Veterinary Public Health Institute, 5 Campul Mosilor, RO-21201 Bucharest, Romania
Dana Silaghi-Perju ; POLITEHNICA University of Timişoara, Mechanical Engineering Faculty, 1 Mihai Viteazu Boulevard, RO-300222 Timişoara, Romania


Puni tekst: engleski pdf 287 Kb

str. 429-433

preuzimanja: 1.764

citiraj


Sažetak

U Europi se sve više provodi kontrola kvalitete meda, posebice maksimalno dozvoljenih količina ostataka veterinarskih lijekova (prvenstveno antibiotika). Streptomicin je aminoglikozidni antibiotik što se koristi u pčelarstvu, ponajviše za sprečavanje raznih bolesti legla. Rumunjske su vlasti nadzor tog antibiotika uvrstile u nacionalni program motrenja proizvedenog meda. U ovom je istraživanju validirana metoda detekcije ostataka streptomicina u medu pomoću ELISA testa, pri čemu su dobiveni rezultati uspoređeni s onima dobivenim HPLC metodom. Rezultati tih dviju metoda nisu se bitno razlikovali, čime je dokazano da se ELISA test može uspješno primijeniti za određivanje količine streptomicina u uzorcima meda. Nakon validacije ispitana su tri tipa meda (poliflorni, med lipe i bagremov med), te je određen maseni udjel streptomicina u uzorcima nakon 20 tjedana skladištenja pri 4, 22, 30, 40 i 70 ºC. Rezultati pokazuju da se s porastom temperature udjel streptomicina u svim uzorcima meda tijekom vremena smanjio. Pomoću dobivenih podataka napravljen je model višestruke linearne regresije drugoga reda za procjenu razgradnje streptomicina u uzorcima meda tijekom skladištenja pri različitim temperaturama. Dobivene su vrijednosti potvrdile da se primjenom matematičkih i statističkih modela može predvidjeti razgradnja streptomicina u medu.

Ključne riječi

med; streptomicin; ELISA; HPLC; razgradnja; statistički model

Hrčak ID:

109149

URI

https://hrcak.srce.hr/109149

Datum izdavanja:

9.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.111 *