Skip to the main content

Professional paper

Školska knjižnica kao izvor sreće i znanja: postavljanje standardâ

Marija Purgar orcid id orcid.org/0009-0005-1716-4911 ; OŠ „Grigor Vitez“, Osijek *
Irena Bando orcid id orcid.org/0000-0001-7109-9325 ; OŠ Jagode Truhelke, Osijek *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 625 Kb

page 115-130

downloads: 9

cite


Abstract

Cilj. Svrha je ovog članka analizirati ulogu školskih knjižnica kao ključnih čimbenika u poticanju radosti učenja i stvaranju temelja za stjecanje znanja kod učenikâ. Osvrtom na nedavno održan državni stručni skup „Školske knjižnice: moje sretno mjesto“, članak ima za cilj predstaviti na koji način postavljanje standarda za rad školskih knjižnica može transformirati te prostore u središta koja, ne samo da pružaju informacije i zbirke, već svojim uslugama potiču radoznalost, razvijaju kritičko razmišljanje i podržavaju emocionalnu dobrobit učenikâ.
Pristup i metodologija. Članak integrira zaključke i preporuke stručnjaka dobivene na stručnom skupu. Posebna pozornost posvećena je novom Standardu za školske knjižnice (NN 61/2023) kao temeljnom formalno-pravnom dokumentu koji osigurava jednakost temeljnih uvjeta rada u svim školskim knjižnicama RH. Metodologija uključuje analizu stručnih izlaganja, preporuka i zaključaka s navedenog skupa, uz naglasak na praktičnim implikacijama i primjeni standarda u oblikovanju politika školskih knjižnica.
Rezultati. Članak naglašava važnost novog Standarda za školske knjižnice kao ključnog alata za unaprjeđenje iskustva učenja putem osiguranja jednakih uvjeta rada u školskim knjižnicama. Integrirane su preporuke stručnjaka knjižničara i pružene smjernice za transformaciju knjižnica u prostore koji potiču razvoj različitih vještina kod učenika. Rezultati ukazuju na praktične korake za implementaciju standarda i poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnih procesa.
Ograničenja. Ograničenja ovog pristupa mogu uključivati specifičnosti vezane uz primjenu Standarda u različitim školskim kontekstima. Također, ograničenja mogu proizaći iz specifičnosti stručnog skupa i generalizacije zaključaka na nacionalnoj razini.
Praktična primjena. Članak pruža praktične implikacije za oblikovanje politika školskih knjižnica. Naglašava važnost implementacije novog Standarda u praksi kako bi se osigurala jednakost uvjeta rada te potaknulo kvalitetno obrazovno okruženje.
Društveni značaj. Analiza društvenog značaja ističe kako dobro postavljen profesionalni standard za školske knjižnice pridonosi kvaliteti odgojno-obrazovnog procesa, pridonosi općoj dobrobiti učenika i stvaranju poticajnog obrazovnog okruženja. Školske knjižnice, prema članku, imaju ključnu ulogu u formiranju pozitivnog društvenog i obrazovnog konteksta.
Originalnost/vrijednost. Originalnost članka nalazi se u integraciji zaključaka stručnog skupa u kontekstu novog Standarda za školske knjižnice. Vrijednost članka ogleda se u pružanju smjernica za unaprjeđenje uloge školskih knjižnica kao središta radosti, učenja i znanja među učenicima, naglašavajući praktične korake za postizanje tih ciljeva.

Keywords

školska knjižnica, standardi, radost učenja, Erasmus projekti

Hrčak ID:

316716

URI

https://hrcak.srce.hr/316716

Publication date:

9.5.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 43 *