Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

EFIKASNOST BRZIH IMUNOKROMATOGRAFSKIH TESTOVA ZA ANALIZU PRISUTNOSTI GENETSKI MODIFICIRANOG KUKURUZA U PREHRAMBENIM PROIZVODIMA

Damir Alihodžić ; Agencija za certificiranje halal kvalitete, Turalibegova 73, 75000, Tuzla, Bosna i Hercegovina *
Midhat Jašić ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Benjamin Muhamedbegović ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Drago Šubarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Amel Selimović ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 504 Kb

str. 1-15

preuzimanja: 0

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 504 Kb

str. 1-15

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Hrana porijeklom od genetski modificiranih organizama je sve češće prisutna u prehrani stanovništva. Posebno je česta genetska modifikacija soje i kukuruza, pa se na tržištu mogu naći i proizvodi koji vode porijeklo od ovih sirovina. U monitoringu i kontroli prisutnosti genetski modificiranog kukuruza mogu se koristiti brzi imunokromatografski testovi (eng. Immunochromatographic Lateral Flow Test - ILF) i konvencionalne metode.
Cilj rada bio je izvršiti analizu sastojaka porijeklom od genetski modificiranog kukuruza u ispitivanim uzorcima brzim ILF testovima i konvencionalnim metodama, a zatim usporediti dobivene rezultate.
U radu je istražena prisutnost genetski modificiranog kukuruza u pet proizvoda i to: palenta, smjesa za mafine i corn flakes porijeklom iz SAD-a, palenta porijeklom iz Norveške, te tortilja porijeklom iz Švedske. Za detekciju sastojaka porijeklom od GM kukuruza korišten je konvencionalni postupak baziran na polimeraznoj lančanoj reakciji (eng. Polymerase Chain Reaction-PCR), a od brzih metoda korišteni su brzi ILF testovi za detekciju CP4 ESPS proteina. Priprema uzoraka izvršena je homogenizacijom, a zatim se odvaže 1 g od uzorka, prenese i rastvori u polipropilenskoj epruveti s destilliranom vodom u odnosu 1:4. Rezultati su očitani na nitroceluloznom dijelu imunokromatografskog testa. Za PCR metodu iz pripremljenog uzorka urađena je izolacija DNA uz primjenu DNeasy Tissue Kit, zatim izvršena kvantifikacija izolirane DNA s BiotTek PowerWave HT Microplate spectrophotometerom i primjenom softvera Gen5 Data Analysis. Rezultati polimerazne lančane reakcije očitani su uz primjenu elektroforeze s 1,5 % agaroznim gelom.
Kod svih ispitivanih uzoraka dobiveni su isti rezultati s obje metode. Utvrđeno je da palenta i smjesa za mafine porijeklom iz SAD-a sadrže genetski modificirani kukuruz, dok u proizvodima iz Nordijskih zemalja nije detektiran.
Imunokromatografski strip testeri su podjednako pouzdani kao i PCR metoda za detekciju GM kukuruza u prehrambenim proizvodima. Brze metode su višestruko jeftinije, primjenjive su izvan laboratorijskih uvjeta, a rezultati analiza su gotovi za 10 do 15 minuta.

Ključne riječi

GM kukuruz; brzi imunokromatografski test; PCR

Hrčak ID:

321349

URI

https://hrcak.srce.hr/321349

Datum izdavanja:

11.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *