Izvorni znanstveni članak
CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH
Mirko Bošnjak
Puni tekst: hrvatski doc 256 Kb
str. 163-181
preuzimanja: 3.135
citiraj
APA 6th Edition
Bošnjak, M. (2009). CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH. Acta turistica nova, 3 (1), 163-181. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/43448
MLA 8th Edition
Bošnjak, Mirko. "CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH." Acta turistica nova, vol. 3, br. 1, 2009, str. 163-181. https://hrcak.srce.hr/index.php/43448. Citirano 26.12.2024.
Chicago 17th Edition
Bošnjak, Mirko. "CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH." Acta turistica nova 3, br. 1 (2009): 163-181. https://hrcak.srce.hr/index.php/43448
Harvard
Bošnjak, M. (2009). 'CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH', Acta turistica nova, 3(1), str. 163-181. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/43448 (Datum pristupa: 26.12.2024.)
Vancouver
Bošnjak M. CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH. Acta turistica nova [Internet]. 2009 [pristupljeno 26.12.2024.];3(1):163-181. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/43448
IEEE
M. Bošnjak, "CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH", Acta turistica nova, vol.3, br. 1, str. 163-181, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/43448. [Citirano: 26.12.2024.]
Puni tekst: engleski doc 237 Kb
str. 163-181
preuzimanja: 909
citiraj
APA 6th Edition
Bošnjak, M. (2009). CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH. Acta turistica nova, 3 (1), 163-181. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/43448
MLA 8th Edition
Bošnjak, Mirko. "CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH." Acta turistica nova, vol. 3, br. 1, 2009, str. 163-181. https://hrcak.srce.hr/index.php/43448. Citirano 26.12.2024.
Chicago 17th Edition
Bošnjak, Mirko. "CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH." Acta turistica nova 3, br. 1 (2009): 163-181. https://hrcak.srce.hr/index.php/43448
Harvard
Bošnjak, M. (2009). 'CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH', Acta turistica nova, 3(1), str. 163-181. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/43448 (Datum pristupa: 26.12.2024.)
Vancouver
Bošnjak M. CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH. Acta turistica nova [Internet]. 2009 [pristupljeno 26.12.2024.];3(1):163-181. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/43448
IEEE
M. Bošnjak, "CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH", Acta turistica nova, vol.3, br. 1, str. 163-181, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/43448. [Citirano: 26.12.2024.]
Sažetak
U našim elektronskim medijima u najgledanijim terminima često vidimo marketing poruke pojedinih trgovačkih lanaca sa tekstom „proizvedeno po HACCP normama“!
Dakle trgovački lanac svojim kupcima šalje poruku:“ proizvod koji je na ponudi proizveden je pod nadzorom najkvalitetnijeg sustava za nadziranje rizika u postupku proizvodnje hrane u svijetu“. Hoćemo li uskoro na svakom ugostiteljskom objektu ili kiosku za prodaju pekarskih proizvoda ugledati naljepnicu „proizvedeno prema HACCP normama“?
Što uopće podrazumijeva ovakva vrsta reklamiranja?
Koliko je točno ono što sama poruka treba predstavljati po svojoj definiciji i dali je HACCP uopće tako zamišljen, samo su neka od pitanja, na koja treba skrenuti pozornost.
Trgovački lanac koji ima sredstva za skupe reklame možda nije uistinu napravio pomake u sustavu proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje artikala koje kroz HACCP želi promovirati? Tko je u RH ovlašten kontrolirati, radili se možda stvarno prema HACCP standardima ,ili se naprosto kupca dezinformira i dovodi u zabludu?
Ključne riječi
HACCP (analiza i kontrola kritičnih točaka u poslovanju); TQM (Potpuno upravljanje kvalitetom); samokontrola; kvaliteta; identifikacija sa procesom
Hrčak ID:
43448
URI
https://hrcak.srce.hr/43448
Datum izdavanja:
18.5.2009.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 5.597
*