hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)

Borislav Miličević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Đurđica Ačkar   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Jurislav Babić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Antun Jozinović   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Mirjana Oroz ; Zvečevo d.d., Kralja Zvonimira 1, 34000 Požega, Hrvatska
Drago Šubarić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6956-5814 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (291 KB) str. 49-55 preuzimanja: 133* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Ačkar, Đ., Babić, J., Jozinović, A., Oroz, M. i Šubarić, D. (2017). UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.). Poljoprivreda, 23 (1), 49-55. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/182895
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)." Poljoprivreda, vol. 23, br. 1, 2017, str. 49-55. https://hrcak.srce.hr/182895. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Đurđica Ačkar, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirjana Oroz i Drago Šubarić. "UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)." Poljoprivreda 23, br. 1 (2017): 49-55. https://hrcak.srce.hr/182895
Harvard
Miličević, B., et al. (2017). 'UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)', Poljoprivreda, 23(1), str. 49-55. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/182895 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Miličević B, Ačkar Đ, Babić J, Jozinović A, Oroz M, Šubarić D. UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.). Poljoprivreda [Internet]. 2017 [pristupljeno 16.09.2019.];23(1):49-55. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182895
IEEE
B. Miličević, Đ. Ačkar, J. Babić, A. Jozinović, M. Oroz i D. Šubarić, "UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)", Poljoprivreda, vol.23, br. 1, str. 49-55, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182895. [Citirano: 16.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (291 KB) str. 49-55 preuzimanja: 87* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Ačkar, Đ., Babić, J., Jozinović, A., Oroz, M. i Šubarić, D. (2017). IMPACT OF THE FERMENTATION PROCESS WITH IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE AROMA PROFILE AND SENSORY QUALITY OF DISTILLATES PRODUCED FROM TWO FIG (Ficus carica L.) CULTIVARS. Poljoprivreda, 23 (1), 49-55. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/182895
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "IMPACT OF THE FERMENTATION PROCESS WITH IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE AROMA PROFILE AND SENSORY QUALITY OF DISTILLATES PRODUCED FROM TWO FIG (Ficus carica L.) CULTIVARS." Poljoprivreda, vol. 23, br. 1, 2017, str. 49-55. https://hrcak.srce.hr/182895. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Đurđica Ačkar, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirjana Oroz i Drago Šubarić. "IMPACT OF THE FERMENTATION PROCESS WITH IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE AROMA PROFILE AND SENSORY QUALITY OF DISTILLATES PRODUCED FROM TWO FIG (Ficus carica L.) CULTIVARS." Poljoprivreda 23, br. 1 (2017): 49-55. https://hrcak.srce.hr/182895
Harvard
Miličević, B., et al. (2017). 'IMPACT OF THE FERMENTATION PROCESS WITH IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE AROMA PROFILE AND SENSORY QUALITY OF DISTILLATES PRODUCED FROM TWO FIG (Ficus carica L.) CULTIVARS', Poljoprivreda, 23(1), str. 49-55. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/182895 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Miličević B, Ačkar Đ, Babić J, Jozinović A, Oroz M, Šubarić D. IMPACT OF THE FERMENTATION PROCESS WITH IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE AROMA PROFILE AND SENSORY QUALITY OF DISTILLATES PRODUCED FROM TWO FIG (Ficus carica L.) CULTIVARS. Poljoprivreda [Internet]. 2017 [pristupljeno 16.09.2019.];23(1):49-55. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182895
IEEE
B. Miličević, Đ. Ačkar, J. Babić, A. Jozinović, M. Oroz i D. Šubarić, "IMPACT OF THE FERMENTATION PROCESS WITH IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE AROMA PROFILE AND SENSORY QUALITY OF DISTILLATES PRODUCED FROM TWO FIG (Ficus carica L.) CULTIVARS", Poljoprivreda, vol.23, br. 1, str. 49-55, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182895. [Citirano: 16.09.2019.]

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije pomoću imobiliziranih stanica kvasca na aromu i senzorska svojstva destilata proizvedenih od dviju sorti smokve koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj (Petrovača bijela i Petrovača crna). Uzorci destilata proizvedeni su klasičnim postupkom i pomoću imobiliziranih stanica kvasca. Profil arome određen je pomoću GC/FID-a, a senzorska analiza provedena je prema njemačkome DLG modelu. Rezultati su pokazali da postupak s imobiliziranim stanicama kvasca daje destilate s višim udjelom etanola i nižim udjelima estera, ali bolje senzorske kvalitete. Taj postupak ima velik potencijal u proizvodnji visokokvalitetnih voćnih destilata.

Ključne riječi
imobilizirane stanice kvasca; smokva; destilat; aroma; senzorska svojstva

Hrčak ID: 182895

URI
https://hrcak.srce.hr/182895

[engleski]

Posjeta: 348 *