Izvorni znanstveni članak
Antimicrobial Resistance of Coagulase-Negative Staphylococci Isolated from Spontaneously Fermented Sausages
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Račić
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anja Vujnović
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Maja Zdelar-Tuk
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Krešimir Matanović
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Filipović
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Dobranić
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Silvio Špičić
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
The antimicrobial susceptibility of coagulase-negative staphylococci isolated from spontaneously fermented sausages was assessed using both traditional and molecular methods. Isolates were tested for sensitivity to vancomycin, ampicillin, erythromycin, tetracycline, gentamycin and oxacillin by the disk diffusion method and quantitative-qualitative epsilometer test. PCR was used for the detection of resistance genes mecA, ermB, tetK and tetM. The identified coagulase-negative staphylococci were Staphylococcus epidermidis (69 %), S. capitis (5 %) and S. warneri (2.5 %). S. epidermidis showed a high rate of phenotypical resistance to tetracycline and erythromycin (44.4 % of strains). Molecular evaluation of resistance determinants revealed tetK or tetM genes in eight S. epidermidis strains. Although S. epidermidis is not classical food poisoning bacteria, its presence in food could be of public health significance due to the possible spread of antimicrobial resistance determinants. Our findings implicate that spontaneous meat fermentation could result in products with a potential hazard to consumers.
Ključne riječi
fermented sausages; Staphylococcus epidermidis; resistance genes
Hrčak ID:
104817
URI
Datum izdavanja:
28.6.2013.
Posjeta: 2.371 *