Izvorni znanstveni članak
Antimikrobna rezistencija koagulaza-negativnih stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Račić
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anja Vujnović
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Maja Zdelar-Tuk
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Krešimir Matanović
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Filipović
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Dobranić
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Silvio Špičić
; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U radu je primjenom klasičnih i molekularnih metoda istražena osjetljivost koagulaza-negativnih stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica na antimikrobne spojeve. Pomoću disk-difuzijskog i epsilometar testa ispitana je osjetljivost izolata na vankomicin, ampicilin, eritromicin, tetraciklin, gentamicin i oksacilin. Metodom je PCR u izolatima određena prisutnost gena za rezistenciju, i to mecA, ermB, tetK i tetM. Utvrđene su sljedeće vrste koagulaza-negativnih stafilokoka: Staphylococcus epidermidis (69 %), S. capitis (5 %) i S. warneri (2.5 %). Ukupno je 44,4 % izolata S. epidermidis pokazalo fenotipsku rezistenciju na tetraciklin i eritromicin. Prisutnost gena tetK ili tetM potvrđena je u 8 izolata S. epidermidis. Iako S. epidermidis nije uobičajeni uzročnik trovanja hranom, njegova je prisutnost u hrani važna za javno zdravstvo zbog mogućeg širenja antimikrobne rezistencije. Dobiveni rezultati pokazuju da spontanom fermentacijom mesa mogu nastati proizvodi opasni za zdravlje potrošača.
Ključne riječi
fermentirane kobasice; Staphylococcus epidermidis; geni za rezistenciju
Hrčak ID:
104817
URI
Datum izdavanja:
28.6.2013.
Posjeta: 2.318 *