Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antimikrobna rezistencija koagulaza-negativnih stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica

Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Račić ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anja Vujnović ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Maja Zdelar-Tuk ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Krešimir Matanović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Silvio Špičić ; Hrvatski veterinarski institut, Odjel za bakteriologiju i parazitologiju, Laboratorij za bakterijske zoonoze i molekulsku dijagnostiku bakterijskih bolesti, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 158 Kb

str. 240-246

preuzimanja: 209

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 158 Kb

str. 240-246

preuzimanja: 388

citiraj


Sažetak

U radu je primjenom klasičnih i molekularnih metoda istražena osjetljivost koagulaza-negativnih stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica na antimikrobne spojeve. Pomoću disk-difuzijskog i epsilometar testa ispitana je osjetljivost izolata na vankomicin, ampicilin, eritromicin, tetraciklin, gentamicin i oksacilin. Metodom je PCR u izolatima određena prisutnost gena za rezistenciju, i to mecA, ermB, tetK i tetM. Utvrđene su sljedeće vrste koagulaza-negativnih stafilokoka: Staphylococcus epidermidis (69 %), S. capitis (5 %) i S. warneri (2.5 %). Ukupno je 44,4 % izolata S. epidermidis pokazalo fenotipsku rezistenciju na tetraciklin i eritromicin. Prisutnost gena tetK ili tetM potvrđena je u 8 izolata S. epidermidis. Iako S. epidermidis nije uobičajeni uzročnik trovanja hranom, njegova je prisutnost u hrani važna za javno zdravstvo zbog mogućeg širenja antimikrobne rezistencije. Dobiveni rezultati pokazuju da spontanom fermentacijom mesa mogu nastati proizvodi opasni za zdravlje potrošača.

Ključne riječi

fermentirane kobasice, Staphylococcus epidermidis, geni za rezistenciju

Hrčak ID:

104817

URI

https://hrcak.srce.hr/104817

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.376 *