Original scientific paper
Optimiranje proizvodnje amilaze i proteaze iz plijesni Aspergillus awamori u jednom bioreaktoru primjenom EVOP faktorijalnog plana
Sangeeta Negi
; Agriculture and Food Engineering Department, Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, IIT Kharagpur, West Bengal 721302, India
Rintu Banerjee
; Agriculture and Food Engineering Department, Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, IIT Kharagpur, West Bengal 721302, India
Abstract
Ispitana je metoda primjene razvojnih operacija (EVOP) faktorijalnog plana za ekonomičnu proizvodnju optimalne količine amilaze i proteaze u jednom bioreaktoru modificiranim postupkom uzgoja na čvrstoj podlozi. Maksimalni prinos amilaze i proteaze postignut je uzgojem na podlozi od pšenicnih posija s pomoću vrlo uspješnog, lokalno izoliranog soja plijesni Aspergillus awamori Nakazawa MTCC 6652. Soj je prethodno induciran kako bi se potaknula sposobnost istodobne proizvodnje maksimalne količine oba enzima u jednom bioreaktoru. Najveci prinosi postignuti su pri 37 °C, i to 9420,6 U/g amilaze i 1930 U/g proteaze. Primjenom EVOP metode određeni su optimalni pH=4 i relativna vlažnost od 85 %.
Keywords
Hrčak ID:
109888
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 2.360 *