Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.20.6.4
Klaoničko iskorištenje i kvalitetamesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom
Damir Alagić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tatjana Tušek
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Đurica Kalember
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinski institut, Zagreb, Hrvatska
Marijana Vrbačić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Marija Meštrović
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Dejan Marenčić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Vedran Nervo
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Hrvatska
Sažetak
U radu je istraživan učinak hrane obogaćene glinom ("GMO free", Fanon d.o.o.) na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrjednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđen je u uzorcima mesa kopuna udio vode od 71,94%, bjelančevina 19,76%, masti 6,67% i pepela 1,20%, dok su najzastupljenije masne kiseline bile oleinska (40,74%), palmitinska (30,15%) i stearinska (11,30%).
Ključne riječi
meso kopuna; klaoničko iskorištenje; osnovni kemijski sastav; masnokiselinski profil
Hrčak ID:
213888
URI
Datum izdavanja:
18.12.2018.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.320 *