Review article
https://doi.org/10.31727/m.21.3.6
Primjena 3D ispisa hrane u proizvodnji mesa
Tomislava Vukušić
orcid.org/0000-0001-8014-4124
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Pavičić
orcid.org/0000-0002-1409-8227
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Stulić
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Zoran Herceg
orcid.org/0000-0003-3967-6676
; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Abstract
Trodimenzionalan ispis (3D), odnosno aditivna proizvodnja (engl. Additive Manufacturing, AM), je tehnologija u razvoju koja se upotrebljava u proizvodnji hrane, a omogućava razvoj novih prehrambenih proizvoda s jedinstvenim, složenim i personaliziranim geometrijama dizajna, razrađenim teksturama i prilagođenim nutritivnim sadržajem. Danas se 3D ispis primjenjuje u proizvodnji hrane za posebne namjene (za vojnike, astronaute, starije osobe) te u konditorskoj industriji. Ova tehnologija predstavlja potencijalno rješenje za otklanjanje problema postojećih tehnika procesiranja hrane s posebnom namjenom, poput niže učinkovitosti i visokih troškova proizvodnje. Glavni je cilj ovoga rada analizirati potencijalne primjene tehnologije 3D ispisa u preradi mesa, uključujući 3D pisače, mesne formulacije i druge aspekte koji utječu na mogućnost ispisa i naknadne obrade 3D ispisanih proizvoda od mesa.
Keywords
aditivna tehnologija; 3D ispis hrane; ispis mesnih proizvoda; dizajn hrane
Hrčak ID:
221090
URI
Publication date:
14.6.2019.
spanish italian german english
Visits: 4.471 *