Review article
Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima
Antonija Trontel
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Antonia Penava
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Jadranka Sučević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Anita Slavica
orcid.org/0000-0003-3891-787X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Mladen Brnčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Suzana Rimac Brnčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Abstract
Primjena ultrazvuka jedna je od metoda čija primjena se istražuje u cilju unaprijeđenja učinkovitosti različitih postupaka, npr. filtracije, otplinjavanja, zagrijavanja i ekstruzije, pasterizacije i sterilizacije, smanjenja stupnja polimerizacije, itd., koji se provode u industrijskom mjerilu. Primjena ultrazvuka integrira se u različite inovativne i održive bioprocese tijekom kojih je znatno smanjena: (1) potrošnja vode, drugih otapala i energije, (2) potrošnja fosilnih goriva, (3) količina otpadne vode i (4) drugih tzv. opasnih proizvoda. Ovi bi integrirani (bio)procesi mogli naći primjenu u prehrambenoj, faramaceutskoj i kemijskoj industriji.
Keywords
ultrazvuk; učinkovitost (bio)procesa; sonobioreaktori
Hrčak ID:
63985
URI
Publication date:
31.12.2010.
Visits: 2.654 *