hrcak mascot   Srce   HID

Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, Vol.5 No.3-4 Prosinac 2010.

Pregledni rad

Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima

Antonija Trontel ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Antonia Penava ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Sučević ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Anita Slavica   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3891-787X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Mladen Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Suzana Rimac Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (120 KB) str. 106-113 preuzimanja: 636* citiraj
APA 6th Edition
Trontel, A., Penava, A., Sučević, J., Slavica, A., Brnčić, M. i Rimac Brnčić, S. (2010). Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (3-4), 106-113. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/63985
MLA 8th Edition
Trontel, Antonija, et al. "Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 5, br. 3-4, 2010, str. 106-113. https://hrcak.srce.hr/63985. Citirano 16.10.2018.
Chicago 17th Edition
Trontel, Antonija, Antonia Penava, Jadranka Sučević, Anita Slavica, Mladen Brnčić i Suzana Rimac Brnčić. "Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 5, br. 3-4 (2010): 106-113. https://hrcak.srce.hr/63985
Harvard
Trontel, A., et al. (2010). 'Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5(3-4), str. 106-113. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/63985 (Datum pristupa: 16.10.2018.)
Vancouver
Trontel A, Penava A, Sučević J, Slavica A, Brnčić M, Rimac Brnčić S. Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 31.12.2010. [pristupljeno 16.10.2018.];5(3-4):106-113. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63985
IEEE
A. Trontel, A. Penava, J. Sučević, A. Slavica, M. Brnčić i S. Rimac Brnčić, "Primjena ultrazvuka u inovativnim visoko-učinkovitim bioprocesima", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.5, br. 3-4, str. 106-113, prosinac 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63985. [Citirano: 16.10.2018.]

Sažetak
Primjena ultrazvuka jedna je od metoda čija primjena se istražuje u cilju unaprijeđenja učinkovitosti različitih postupaka, npr. filtracije, otplinjavanja, zagrijavanja i ekstruzije, pasterizacije i sterilizacije, smanjenja stupnja polimerizacije, itd., koji se provode u industrijskom mjerilu. Primjena ultrazvuka integrira se u različite inovativne i održive bioprocese tijekom kojih je znatno smanjena: (1) potrošnja vode, drugih otapala i energije, (2) potrošnja fosilnih goriva, (3) količina otpadne vode i (4) drugih tzv. opasnih proizvoda. Ovi bi integrirani (bio)procesi mogli naći primjenu u prehrambenoj, faramaceutskoj i kemijskoj industriji.

Ključne riječi
ultrazvuk; učinkovitost (bio)procesa; sonobioreaktori

Hrčak ID: 63985

URI
https://hrcak.srce.hr/63985

[engleski]

Posjeta: 935 *