Review article
Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile
Irena Landeka
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Renata Teparić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Tomislav Perica
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Domagoj Đikić
; Faculty of Science, Zagreb, Croatia
Dunja Rogić
; Faculty of Pharmacy and Medical Biochemistry, Zagreb, Croatia
Abstract
Kolesterol, masne kiseline i ulja pripadaju u obitelj lipida. Lipidi su važan izvor energije i osim toga važne biološki aktivne molekule koje
imaju mnoge funkcije u organizmu. Masti i kolesterol se ne mogu otapati u krvi pa se transportiraju kao trigliceridi ili u lipoproteinskim kompleksima. U ovom radu prikazan je pregled masnih kiselina koje su najzastupljenije u hrani, metabolizma lipoproteina te negativnih utjecaja
pretjerane konzumacije kolesterola i masti na tjelesnu težinu i zdravlje.
Keywords
masne kiseline; lipoproteini; kolesterol; metabolizam lipoproteina
Hrčak ID:
63988
URI
Publication date:
31.12.2010.
Visits: 2.181 *