Women and the squander cycle in food waste in the United Kingdom: An ecofeminist and feminist economic analysis

Authors

  • Martina Topić Leeds Business School, Leeds Beckett University
  • Audra Diers Lawson
  • Sarah Kelsey

Keywords:

žene, ekofeminizam, feministička ekonomija, kupovina na sniženju, rasipanje hrane, Ujedinjeno Kraljevstvo

Abstract

Ovaj rad analizira međupovezanost roda, klase, sigurnosti opskrbe hranom, održivog odnosa prema otpadu od hrane i vrijednosti. Pri tome povezujemo feminističku ekonomiju s ekofeminizmom kako bismo kontekstualizirali kupnju namirnica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Hrana kao otpad ekološko je i ekonomsko pitanje, te danas predstavlja globalnu prijetnju, pri čemu razvijene države najznačanije doprinose svakoj fazi „rasipanja hrane“ (engl. „squander cycle“) kao resursa. Ovakva nam analiza istodobno omogućuje propitivanje feminističke ekonomije, kao i bolje razumijevanje procesa donošenja odluka o kupnji, smještajući ih u širi kontekst sustava vrijednosti, koji povezujemo i s raspravama o održivom razvoju i zaštiti okoliša. U prikupljenju podataka korištena je metoda online ankete u trajanju od 20-ak minuta, provedena na kupljenom uzorku populacije Ujedinjenog Kraljevstva putem sustava „Smart Survey“. Analizirano je N=792 potpuno ispunjenih anketa. Rezultati istraživanja ukazuju na postojanje dvojnog narativa o kupnji namirnica. Žene kupnju namirnica na sniženju ocjenjuju kao društveno odgovorno i okolišno orijentirano ponašanje. Međutim, žene iz nižih socioekonomskih slojeva iskazuju zadršku i negativno ocjenjuju namirnice po sniženoj cijeni. Shodno tome, zaključujemo da ove razlike u stavovima reflektiraju razlike u relativnoj percepciji individualnog djelovanja i kontrole, za koje podaci pokazuju da su povezani s većom sklonosti prema stvaranju otpada od hrane i njezinog rasipanja.

Downloads

Published

2021-08-09

Issue

Section

Original scientific (research) paper