Rat Svete lige, gospodarska kriza i njene posljedice: Köse Halil-paša i fiskalna transformacija u osmanskoj Bosni, c. 1699.-1702.

Autor(i)

  • Fahd Kasumovic Faculty of Philosophy, University of Sarajevo

DOI:

https://doi.org/10.22586/pp.v39i59.11343

Ključne riječi:

Osmansko Carstvo, Bosna, ekonomska povijest, financije, porezi, desetina, zakup, transformacijski procesi, rani novi vijek.

Sažetak

Cilj ovog rada je preispitivanje dominantnih historiografskih predodžbi o transformacijskim procesima u ekonomskoj povijesti Osmanskog Carstva te obrada nepoznatih aspekata osmanskih financijskih mjera koje su na području Bosanskog ejaleta poduzete u prvih nekoliko godina nakon Karlovačkog mira (1699.). Rad pokazuje kompleksnost osmanske strategije borbi sa stvarnim i percipiranim efektima gospodarske krize koju je na zapadnoj periferiji svijeta islama izazvalo dugotrajno ratovanje s koalicijom Svete lige. Nastoji se pokazati da je za potpunije razumijevanje osmanskih transformacijskih procesa potrebno temeljitije ispitati mjere koje je vlast provodila u pograničnim provincijama. Kao primjer tih mjera, istaknuto je trajno oslobađanje cijelog Bosanskog ejaleta od poreza bedel-i nüzûl, namijenjenog za snabdijevanje i financiranje vojske. Također, ukazano je i na značaj krupnih promjena u režimu ubiranja državnih prihoda, kao što je ukidanje „vlaških poreza“ i odsjekom utvrđenih novčanih podavanja u znatnom dijelu osmanskog agrarnog gospodarstva u Bosni te prijelaz na režim naturalne desetine. Analizirani su uzroci koji su doveli do navedenih mjera, njihove dugoročne posljedice po osmanske financije, život lokalnog stanovništva i gospodarstvo. Zaključci donijeti u radu zasnovani su na analizi  neobjavljene financijske građe iz osmanskih arhiva.

 

##submission.downloads##

Objavljeno

2021-02-24

Kako citirati

Kasumovic, Fahd. „-1702“. Povijesni prilozi (Historical Contributions) 39, no. 59 (veljača 24, 2021). Pristupljeno travanj 24, 2024. https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/povijesni-prilozi/article/view/11343.

Broj časopisa

Rubrika

Članci