Između „tiranije” i političkoga legitimiteta. Prilog poznavanju političke kulture kasnosrednjovjekovne Dalmacije i Hrvatske

Autor(i)

  • Ante Bećir History

DOI:

https://doi.org/10.22586/pp.v41i62.19687

Ključne riječi:

politička kultura, tiranija, politički legitimitet, Dalmacija i Hrvatska, kasni srednji vijek

Sažetak

Namjera je ovoga rada problematizirati odnos između „legitimne“ i „nelegitimne“ vlasti u kasnosrednjovjekovnim političkim poimanjima kroz prizmu izabranih primjera iz kasnosrednjovjekovne povijesti Dalmacije i Hrvatske. Radi boljega razumijevanja tematike, izabrani primjeri smjestit će se u teorijski okvir srednjovjekovne političke misli. Naime, svaki potonji primjer predstavlja jedan zaseban kut gledanja, čime se želi ukazati na supostojanje različitih političkih shvaćanja, koja proizlaze iz suprotstavljenih interesa. Drugim riječima, ono što je za jedne „tiranija“, za druge je legitimna i opravdana vlast. Frakcijske borbe u Trogiru početkom 14. stoljeća, kroničarski diskurs Mihe Madijeva i njegovo portretiranje hrvatskih velikaša, te na koncu stavovi koje iznose poklisari trogirskoga puka u Veneciji 1421. godine predstavljaju ogledne primjere. Na tragu raščlambe spomenutih i nekih drugih primjera, izvest će se (komparativni) zaključci o srednjovjekovnoj političkoj kulturi.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-01-12

Kako citirati

Bećir, Ante. „Između „tiranije” I političkoga Legitimiteta. Prilog Poznavanju političke Kulture Kasnosrednjovjekovne Dalmacije I Hrvatske“. Povijesni prilozi (Historical Contributions) 41, no. 62 (siječanj 12, 2024). Pristupljeno svibanj 18, 2024. https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/povijesni-prilozi/article/view/19687.

Broj časopisa

Rubrika

Članci