Slovenska očekivanja i politički rascjepi od Prvoprosinačkoga akta do izbora za Konstituantu

Autor(i)

DOI:

https://doi.org/10.22586/pp.v42i65.24919

Ključne riječi:

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Slovenci, Slovenska narodna stranka, Jugoslavenska demokratska stranka, Jugoslavenska socijaldemokratska stranka, komunisti

Sažetak

Rad analizira ciljeve i taktike slovenskih političkih grupacija od Prvoprosinačkoga akta 1918. do izbora za Konstituantu u studenom 1920. Iako su na vanjskopolitičkom planu ciljevi slovenskih stranaka bili slični, a na unutarnjem su planu sve političke snage pretendirale na sudjelovanje u vlasti, proučavani period obilježili su brojni unutarstranački rascjepi. U Slovenskoj narodnoj stranci vladala je podjela na kritičare velikosrpske politike i oportuniste koji su pokušavali pripremiti poslijeizbornu koaliciju sa srpskim radikalima (Narodna radikalna stranka). Stranka je zahvaljujući ambiciji očuvanja kako statusa najjače slovenske političke opcije tako i koalicijskoga potencijala za participaciju u vlasti, što je nudilo bolju perspektivu za postizanje vanjskopolitičkih ciljeva, ipak uspjela sačuvati organizacijsku cjelovitost. Istovremeno su se slovenski liberali, koji su za razliku od većine konzervativaca iskreno raširenih ruku dočekali Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, fragmentirali na više stranaka. Tome je doprinijelo očekivanje da će se na slovenskim područjima, uslijed uključivanja u južnoslavensku državu, povećati manevarski prostor za jugoslavensko-unitarističke političke snage, stoga je dio liberala krenuo u osvajanje rubnih segmenata biračkoga tijela koje je prije pripadalo konzervativcima. Prosječni slovenski birač, međutim, nije bio sklon unitarizmu te je najbolji izborni rezultat ostvarila liberalna opcija koja je u predizborno vrijeme naglašavala slovensku autonomiju. Relativno dobar rezultat postiže socijaldemokratski pol, unutar kojega također dolazi do rascjepa. Dok su se reformisti u kritikama usmjeravali direktno na slovensku političku konkurenciju, komunisti se odcjepljuju i odlučuju za radikalniji nastup prema Srbiji. Slovensku narodnu stranku kritiziraju tek implicitno, štoviše preuzimaju i dio njezina predratnoga programa i time bez većega izravnog sukoba ulaze upravo u njezino biračko tijelo.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-02-27

Kako citirati

Ivašković, Igor. „Slovenska očekivanja I politički Rascjepi Od Prvoprosinačkoga Akta Do Izbora Za Konstituantu“. Povijesni prilozi (Historical Contributions) 42, no. 65 (veljača 27, 2024): 217–249. Pristupljeno svibanj 2, 2024. https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/povijesni-prilozi/article/view/24919.

Broj časopisa

Rubrika

Članci