„Pozdrav Starčev i moj… tvoji večno po veri”: političko-društveni portret pravaša-plemića Eduarda Halpera Sigetskog (1824. – 1877.)

Autor(i)

  • Vedran Klaužer Hrvatski institut za povijest

DOI:

https://doi.org/10.22586/pp.v42i65.27518

Ključne riječi:

politička povijest, saborski izbori 1871., 19. stoljeće, Varaždinska županija, pravaši, Stranka prava, Eduard Halper, Ante Starčević, Eugen Kvaternik

Sažetak

Eduard Halper Sigetski (Škarićevo kod Krapine, 14. prosinca 1824. – 23. kolovoza 1877.) pripadao je plemićkoj obitelji Halpera Sigetskih podrijetlom iz Ugarske, koji su svoje posjede, nakon dolaska u Hrvatsku u drugoj polovini 18. stoljeća i primanja u red hrvatskoga plemstva, stekli na širem području Hrvatskoga zagorja, točnije unutar Zagrebačke i Varaždinske županije (Martinci, Pavlovec, Pluska, Luka, Sela, Donje Turnišće, Hum i Zajezda) s centralnim posjedom u Škarićevu pokraj Krapine. Članovi obitelji bili su aktivni u političkom i upravnom životu civilne Hrvatske cijelo 19. stoljeće. Ta se aktivnost manifestirala obnašanjem službi odvjetnika i kotarskih sudaca Varaždinske županije, koje je pratio i ulazak u Sabor izborom za narodnoga zastupnika kotareva Klanjec i Sv. Križ (Nikola i Eduard Halper Sigetski). Upravo će Eduard Halper Sigetski dolaskom pod utjecaj pravaških ideja 1860-ih uz vršenje dužnosti kotarskoga suca u Malom Taboru, a zatim i suca u Pregradi, činiti glavni stup i žarište djelovanja Stranke prava u Hrvatskom zagorju. Uz već poznata saznanja o Halperovoj financijskoj potpori pravašima, poput plaćanja kaucije za pokretanje i tiskanje stranačkoga lista Hervatska, te političkom djelovanju prema vrhu stranke (sudjelovanja na stranačkim sastancima, optiranja za saborska mjesta), u radu će se prikazati i njegovo djelovanje na lokalnoj razini u političkom, društvenom i kulturnom aspektu, čime će se upotpuniti rekonstrukcija političkoga portreta. Pritom će okosnicu činiti analizirani podaci iz pisama koja su mu u tom razdoblju pisali prvaci Stranke prava Ante Starčević i Eugen Kvaternik. U radu će se prikazati društvena i politička aktivnost Eduarda Halpera Sigetskog, tj. njegovo političko djelovanje kao člana Stranke prava od 1869. do 1875. godine.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-02-27

Kako citirati

Klaužer, Vedran. „„Pozdrav Starčev I moj… Tvoji večno Po veri”: Političko-društveni Portret pravaša-plemića Eduarda Halpera Sigetskog (1824. – 1877.)“. Povijesni prilozi (Historical Contributions) 42, no. 65 (veljača 27, 2024): 163–191. Pristupljeno svibanj 2, 2024. https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/povijesni-prilozi/article/view/27518.

Broj časopisa

Rubrika

Članci