Izrada višerazinskog opisa izvornoga arhivskog gradiva za potrebe stvaranja Fonda HR-HDA-2023, sukladno stručnim međunarodnim standardima ISAD(G) i ISAAR(CPF)

Autor(i)

DOI:

https://doi.org/10.31726/via.26.7

Ključne riječi:

Republički sekretarijat za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo SRH, Republički komitet za poljoprivredu i šumarstvo SRH, Hrvatski državnih arhiv, arhivistika, poslovna dokumentacija, izvorno arhivsko gradivo, ISAD(G), ISAAR(CPF)

Sažetak

Članak opisuje izradu opisa izvornoga arhivskog gradiva Republičkog sekretarijata za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Republičkog komiteta za poljoprivredu i šumarstvo u gospodarstvenoj oblasti od 1971. do 1990. godine, sukladno međunarodnim normama za opis dokumentacije od trenutka preuzimanja iste do konačnog pohranjivanja tematskih cjelina u za to propisane uvjete (Fond HR-HDA 2023). Istraživanje povijesti navedenih institucija s opisom ustroja i sadržaja službenih dokumentacijskih cjelina izvornoga arhivskoga gradiva, neophodno je za izradu višerazinskog opisa od općeg ka posebnome, sukladno Općim međunarodnim normama za opis arhivskoga gradiva ISAD(G) i ISAAR(CPF). Smisao opisa i organiziranja poslovne dokumentacije Komiteta je bio stvaranje Fonda HR-HDA 2023 kao vrijednog povijesnog izvora informacija iz arhivskog gradiva i službenih podataka za različita istraživanja, iz područja povijesti, gospodarskog razvitka i istraživanja različitih političkih i ekonomskih prilika na području bivše SFRJ. Uz navedene međunarodne norme temeljne smjernice sređivanja fonda vođene su stručnim arhivističkim načelom provenijencije ili podrijetla.

##submission.downloads##

Objavljeno

2019-11-01

Broj časopisa

Rubrika

Iz arhivske teorije i prakse