Povijest tartufarenja u Istri

Autor(i)

  • Tanja Kocković Zaborski

Ključne riječi:

tartufi, tradicijska kuhinja, Istra, gastronomija, turizam

Sažetak

Geografska raznolikost i složena prošlost Istre odražava se i u prehrani stanovništva koje ovdje živi. Tijekom vremena prehrambene navike se mijenjaju, mijenja se ukus stanovništva regije, a to jednim dijelom utječe i na identitet cijele regije ili samo pojedinog njenog kraja. U želji da se istakne specifičnost i naglasi identitet, stvorena je ‘istarska kuhinja’ kao kombinacija seoskog i gradskog načina prehrane kroz bogatu povijest regije. Polovicom 20. stoljeća dolazi do povećanja platežne moći stanovništva Istre zbog orijentacije na turizam, što dovodi do brojnih promjena ‘na jelovniku’ stanovništva Istre, ali i onome kojeg nude turistima. Iako tartufi nisu bili dio tradicijske istarske kuhinje, danas se nalaze na jelovnicima u turističkim seljačkim gospodarstvima i restoranima. Rezultat je to strategije privlačenje turista bolje kupovne moći u Istru.

##submission.downloads##

Objavljeno

2013-12-02

Broj časopisa

Rubrika

Rasprave i članci