Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Prikaz slučaja sporadične agresivne ekstraabdominalne fibromatoze trbušne stijenke

Damir Grebić ; Zavod za opću, onkološku, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju, KBC Rijeka, Rijeka
Roberta Kobale ; Katedra za kirurgiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 924 Kb

preuzimanja: 2.099

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj je ovog rada prikazati rijedak slučaj agresivne ekstraabdominalne fibromatoze trbušne stijenke nastale nakon radijacijske terapije zbog karcinoma prostate u području postoperativnog ožiljka u sedamdesetogodišnjeg pacijenta, opisati dijagnostički postupak, liječenje te konačan ishod. Prikaz slučaja: Sedamdesetogodišnji pacijent potražio je liječničku pomoć zbog palpabilne tvorbe trbušne stijenke desne ingvinalne i suprapubične regije. Fizikalnim pregledom palpirala se tvrda, fiksirana tvorba, promjera 9 cm koja se palpatorno doimala infiltrativnom. Preoperativno je uzeta otvorena biopsija, a patohistološki nalaz govorio je u prilog ekstraabdominalnoj fibromatozi. Učinili smo kompjutoriziranu tomografiju trbuha i zdjelice, te se prikazala tvorba koja pripada samo trbušnoj stijenci, bez znakova intraabdominalne propagacije.
Radi boljeg prikaza odnosa prema mekim tkivima učinili smo i magnetsku rezonanciju trbuha. Pristupilo se operacijskom zahvatu prilikom kojeg su se uspjeli sačuvati mišići, a zajedno s tumorom odstranila se aponeuroza vanjskog kosog trbušnog mišića. S obzirom na mogućnost nastanka postoperacijske mišićne kile u svrhu prevencije navedenog postavljena je u defect prolenska mrežica, a pravi mišić trbuha pokrio se šavovima prednjeg lista njegove ovojnice. Defekt
stijenke rekonstruiran je bez značajne tenzije tkiva. Tumor je odstranjen u cijelosti, sa slobodnim rubom od 1 cm te poslan na PH analizu koja je potvrdila nalaz ekstraabdominalne fibromatoze.
Postoperativni tijek protekao je uredno. Zaključak: Ekstraabdominalna fibromatoza abdominalne stijenke je sporadični tumor. Dijagnoza se postavlja na temelju fizikalnog nalaza, slikovnih pretraga te patohistološke analize, a optimalna terapija je radikalna kirurška ekstripacija. Ishod našeg pacijenta je u praćenju od dvije godine bez recidiva.

Ključne riječi

abdominalni zid; agresivna fibromatoza; magnetska rezonancija; radioterapija; suprapubična prostatektomija

Hrčak ID:

139477

URI

https://hrcak.srce.hr/139477

Datum izdavanja:

1.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.109 *