Skoči na glavni sadržaj

ORCID identifikator

ORCID identifikator je jedinstveni i trajni identifikator istraživača i suradnika čije korištenje će omogućiti bolju vidljivost autora i interoperabilnost širokog kruga informacijskih sustava. Više o ORCID-u možete pronaći na adresi https://orcid.org/.

Što znači povezivanje rada s ORCID profilom?

  1. ORCID identifikator autora bit će spremljen u Hrčku
  2. ORCID identifikator autora ispisivat će se pokraj imena autora uz ostale metapodatke o radu pri čemu će ORCID identifikator biti poveznica na ORCID profil autora
  3. pretraživanje po ORCID identifikatoru autora u Hrčku će pronalaziti sve radove autora uz koje je zapisan autorov ORCID identifikator.
Rad neće biti dodan u ORCID profil autora!

Kako autori sudjeluju u uvođenju ORCID identifikatora u Hrčak?

Autori dobivaju e-mail od Hrčka koji ih vodi kroz postupak povezivanja rada u Hrčku s njihovim ORCID profilom. U tom postupku autor se prijavljuje u svoj ORCID profil, a ORCID registar automatski Hrčku dostavlja autorov ORCID identifikator (autenticirani unos).
Autoru se tijekom postupka nudi opcija unosa e-mail adrese koautora za one koautore čije e-mail adrese uredništvo nije unijelo tijekom pohrane rada u Hrčak.

Za koje će radove autori dobiti poziv za povezivanje s ORCID profilom?

Za sve radove uz koje je navedena važeća e-mail adresa autora, bez obzira na to kada su uneseni u Hrčak. Uredništvo časopisa može i za stare radove unijeti e-mail adresu autora.

Što kada autoru nije ponuđeno povezivanje svih radova s ORCID profilom?

Ako autoru nisu ponuđeni svi radovi za povezivanje s njegovim ORCID profilom, moguće je da nije unesena e-mail adresa uz rad ili je unesena e-mail adresa nevažeća.

Što ako e-mail adresa autora nije unesena ili je nevažeća?

Za povezivanje rada u Hrčku i ORCID profila potrebna je važeća e-mail adresa autora. Za unos i ažuriranje e-mail adrese navedene uz rad, autor se mora javiti uredništvu časopisa.

Što se mijenja za uredništva časopisa s uvođenjem ORCID identifikatora u Hrčak?

Uredništva ne prikupljaju i ne unose ORCID identifikatore autora u Hrčak, ali moraju unijeti važeću e-mail adresu barem jednog autora rada, a poželjno je svih. Važno: u polje e-mail autora ne unosi se e-mail adresa uredništva. Unesene e-mail adrese Hrčak koristi kako bi automatski kontaktirao autore i zamolio ih za autenticiranu dostavu ORCID identifikatora. Uredništva trebaju autorima preporučiti posjedovanje ORCID identifikatora i preporučiti unosa identifikatora u Hrčak nakon objave rada.