Skoči na glavni sadržaj

Statusi časopisa u Hrčku

Na Hrčku su postavljeni informativni statusi aktivnosti časopisa. Statusi ne predstavljaju informaciju o aktivnosti časopisa općenito, već pokazuju aktivnost časopisa na Hrčku, a postavljeni su kako bi krajnji korisnici dobili potpuniju informaciju o ažurnosti sadržaja te kako bismo motivirali uredništava na ažurno objavljivanje radova i ispunjavanje obaveza propisanih Pravilnikom Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak.

Časopis u Hrčku može imati jedan od sljedećih šest statusa:

  1. Aktivan – ako je od objave posljednjeg broja prošlo manje od 13 mjeseci.
  2. Neaktivan – ako je od objave posljednjeg broja prošlo više od 13 mjeseci. Uredništvo časopisa unatoč ovom statusu može uređivati časopis i objavljivati radove.
  3. Novi časopis – časopis koji je uvršten u Hrčak, ali još nema objavljen niti jedan broj. Časopisi s ovim statusom nisu vidljivi na sučelju Hrčka dok ne objave prvi broj.
  4. Suspendiran – časopis je suspendiran na temelju odluke Savjeta Hrčka zbog povrede Pravilnika Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak. Suspendirani časopisi nisu vidljivi na javnom sučelju Hrčka.
  5. Prestao izlaziti – uredništvo je dostavilo informaciju da je časopis prestao izlaziti.
  6. Prestao objavljivati na Hrčku – uredništvo je dostavilo informaciju da je časopis prestao objavljivati na Hrčku ili je od objave posljednjeg broja prošlo više od 26 mjeseci.

Hrčak automatikom periodički provjerava aktivnost časopisa i uredništvima časopisa koji ne zadovoljavaju uvjete za status "aktivan" šalje obavijest da će, ako u narednih mjesec dana ne objave novi broj, dobiti status "neaktivan". Uredništva časopisa koji dobiju status "neaktivan" mogu se javiti timu Hrčka i zatražiti aktivaciju statusa nakon što na Hrčak postave sve brojeve koji su objavljeni od datuma uvrštavanja u Hrčak, uključivši posljednji broj po učestalosti izlaženja.

Ako je vaš časopis prestao izlaziti ili ste prestali objavljivati na Hrčku, molimo da to javite timu Hrčka, a ako vaš časopis redovito izlazi, pozivamo vas da redovito i aktivno objavljujete na Hrčku kako biste osigurali aktivan status.


Oznaka časopisa u Hrčku

Oznaka časopisa u Hrčku služi tome da ažurni i kvalitetni časopisi koji objavljuju radove na Hrčku mogu na svojim mrežnim stranicama, ali i u tiskanom izdanju, prikazati da su uključeni u Hrčak.

Oznaka je pripremljena na inicijativu Savjeta Hrčka te se dodjeljuje svim časopisima sa statusom "Aktivan u Hrčku". Oznaka je vidljiva na stranicama časopisa.

Urednici časopisa oznaku mogu koristiti na mrežnim stranicama časopisa, na instanci OJS-a koju koriste, u impresumu tiskanog izdanja ako časopis navodi grafičke oznake baza u koje je uključen te na drugim mjestima gdje žele prikazati da je časopis uključen u Hrčak.

Visokorazlučive inačice oznake:

  1. PNG (bijela pozadina)
  2. PNG (transparentna pozadina)
  3. AI
  4. PDF