Skoči na glavni sadržaj

Interoperabilnost Hrčka

OAI-PMH

Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) je protokol koji definira mehanizam pobiranja metapodataka čime osigurava važno svojstvo digitalnih repozitorija - interoperabilnost. OAI-PMH uključuje dvije vrste sudionika:

  1. davatelji podatakta (data providers) koji izlažu metapodatke o građi koju sadrže,
  2. pružatelji usluga (service provider) koji metapodakte pobiru i grade na njima novu uslugu.

Hrčak ima od 2006. godine implementirano sučelje OAI-PMH.

Hrčak i OpenAIRE

OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe) je H2020 projekt Europske komisije (EC) koji promiče provedbu otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama i istraživačkim podacima i  gradi europsku znanstveno-istraživačku infrastrukturu za pohranu, pronalaženje i ponovno korištenje rezultata istraživanja te na taj način unaprjeđuje vidljivost rezultata istraživanja projekata Europske komisije.

Hrčak je u potpunosti usklađen sa smjernicama OpenAIRE Guidelines for Literature Repository Managers 3.0. te je 08. travnja 2015. registriran kao izvor podataka na portalu OpenAIRE kojeg grade sve zemlje članice EU. Za uredništva časopisa i autore ovo znači da su radovi objavljeni na Hrčku vidljivi i kroz portal OpenAIRE što osigurava i veću čitanost, a time i citiranost. Vijest o uključivanju Hrčka u OpenAIRE portal dostupna je na webu Srca.

Kroz projekt OpenAIRE2020 pokrenut je FP7 post-grant Open Access Pilot (Pilot) s ciljem podrške objavljivanju istraživačkih rezultata FP7 projekata u otvorenom pristupu nakon završetka FP7 projekata. Sa sredstvima Pilota biti će financirana tehnička unaprjeđenja Hrčka u razdoblju od kolovoza 2016. do travnja 2017.

Hrčak i KBART

Knowledge Bases And Related Tools (KBART) popis časopisa u Hrčku dostupan je u 2 oblika: