Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kirurški problemi u liječenju dijabetičkih stopala

Janko Hančević
Vladimir Lehner


Puni tekst: engleski pdf 6.445 Kb

str. 157-175

preuzimanja: 163

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 6.445 Kb

str. 157-175

preuzimanja: 1.355

citiraj


Sažetak

Dijabetičko stopalo spada u najčešće komplikacije šećerne bolesti. U dijagnostici i liječenju aktivno bi trebali učestovati: liječnik opće medicine, internist dijabetolog, vaskulami kirurg, fizijatar, neurolog, bolesnik i članovi porodice. U ranoj fazi bolesti (bez ulceracija) dominiraju polineuropatske promjene koje bi trebao prepoznati svaki kliničar. Rano liječenje daje bolje rezultate, a i jeftinije je. U ljudi s tegobama u smislu tmjenja u stopalima, treba učiniti GUK i urin na šećer i aceton (ili bolje OGTT krivulju), jer se može raditi o novootkrivenom dijabetesu. Prilikom pregleda karakteristični su pandžasti prsti i "spuštene" metatarzalne kosti stopala. Prsti mogu biti edematozni (spontana venska simpatektomija). Koža je suha i topla zbog vazodilatacije i gubitka sudomotome aktivnosti (spontana arterijska simpatektomija). Radi eventulnog prepoznavanja periferne arterijske bolesti, ambulantno bi trebalo učiniti ultrazvuk arterija, što se inače primjenjuje u zapadnim zemljama. Džepni Doppler je jednostavan za primjenu, relativno jeftin i rukovanje njime ne zahtijeva posebnu edukaciju. Internist dijabetolog liječenjem dijabetesa na adekvatan način umnogome odgađa pojavu komplikacija od kojih su najčešće dijabetska nefropatija, retinopatija i kardiovaskularne bolesti. Potonje imaju redovno teži tijek i u mnogome utiču na skraćenje života bolesnika. Kirurško liječenje dijabetičkog stopala je višeznačno: a) u ranoj fazi ekscizija klavusa, odstranjivanje neinficiranih ulkusa uz resekciju glavica pojedinih metatarzalnih kostiju; b) u poodmakloj fazi - ekscizija nekrotičnih i upaljenih mekih tkiva, uz poštedne otvorene amputacije, sa ili bez stavljanja kožnih transplantata. U svrhu liječenja se primjenjuje hodni gips ili "cipela", u najnovije vrijeme izrađene od plastične pjene. Na osnovu angiološke procjene i angiografije, obično u ovoj fazi poduzimaju se operacije bypassa u svrhu spašavanja ekstremiteta; c) hitna stanja sa osteomijelitičnim i gangrenoznim promjenama na okrajinama praćena su često sepsom, hiperglikemijom i ketoacidozom. Indicirana je hitna regulacija dijabetesa, antibiotici iv i otvorene (giljotinske) ili velike amputacije - natkoljenica ili potkoljenica.
Fizijatar učestvuje u proteziranju i rehabilitaciji oboljelog. Razgibavanje paretičnih ekstremiteta, kontraktura, vježbe jačanja
hipotrofične muskulature, umnogome doprinosi i boljem psihičkom stanju i samopouzdanju rehabilitiranog. Bolesniku trebaju pomagati i članovi njegove porodice. Uz redovno uzimanje preporučenog insulina, često je potrebna i redovna kontrola hipertonije. Neki bolesnici nisu u stanju sami sebi davati injekcije, a neki mjeriti tlak, iako imaju tlakomjer. Radi dijabetske retinopatije, oni često slabo vide, pa im je potrebna tuđa pomoć. Isto se odnosi i na njegu stopala.

Ključne riječi

Dijabetičko stopalo; Kirurgija

Hrčak ID:

191988

URI

https://hrcak.srce.hr/191988

Datum izdavanja:

1.12.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.308 *